Медия без
политическа реклама

След подписаното споразумение ново правителство ще има в понеделник

Президентът връчва проучвателния мандат на Кирил Петков утре в 10 ч.

10 Дек. 2021Обновена
Корнелия Нинова последна подписа коалиционното споразумение

Първата политическа сила - "Продължаваме промяната", форсира гласуването на новия кабинет, като народни представители от формацията са започнали да събират подписи за свикване на извънредно заседание на парламента в понеделник, научи "Сега". На него трябва да бъде гласуван съставът на Министерски съвет, в който ще влизат представителите на четирите преговарящи сили - ПП, БСП, "Има такъв народ и "Демократична България".

Това ще се случи обаче, след като президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата на ПП за премиер Кирил Петков в събота в  10 часа, а той пък веднага ще го върне като изпълнен и ще представи състава на правителството.

Персоналният състав и структурата на новото правителство ще бъдат представен също утре, но от 13 часа в сградата на Народното събрание, съобщиха от "Продължаваме промяната". Съобщението дойде малко след като стана ясно, че коалиционното споразумение за управление на страната е подписано от всички партньори. Последна положи подпис под него Корнелия Нинова. Събитието по полагането на подписите не бе официално оповестено.

Финалната версия на коалиционното споразумение трябваше да бъде публикувана тази вечер. 

"Хубавото е, че със сигурност ПП ще бъде гарант като най-голямата политическа сила. Дали всеки един от тях ще подпише с нас или всички заедно, ще видите надявам се една обща снимка", добави съпредседателят на ПП по-рано през деня. Той обясни, че с лидерите на коалиционните партньори си говорят вече за работа за следкоалиционното споразумение.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Теодора Генчовска е номинацията на "Има такъв народ" за министър на външните работи в бъдещия коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", предаде БНР, като се позова на информация от преговарящите екипи. Тя заменя предишното предложение на партията за поста - Димитър Гърдев, за когото се появиха публикации в медиите за притеснителни разминавания в биографията му.

Генчовска беше предложена за министър на отбраната в двата проектокабинета на "Има такъв народ" в предишния парламент. Тя е главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Останалите номинации на "Има такъв народ" са Гроздан Караджов за вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство, Александър Николов за министър на енергетиката и Радостин Василев за министър на младежта и спорта.

Тази вечер всяка партия от коалиционното правителство е подписала поотделно коалиционното споразумение с "Продължаваме промяната". 
 

  Министър председател:   Кирил Петков, ПП Лидер на новосформирания политически проект „Продължаваме промяната“. Завършва гимназия в София, Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвард.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?