Quantcast
Паралелките се връщат в клас, ако 30% от учениците се тестват | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Паралелките се връщат в клас, ако 30% от учениците се тестват

Новото правило, взето на Отраслов съвет в МОН, влиза в сила от 15 декември
536
 Илияна Кирилова
До Коледа правилата за обучение в пандемия няма да се променят, обеща здравният министър

Паралелката ще учи присъствено, ако 30% от учениците в нея искат да се върнат в клас с тестване или "зелен сертификат" - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Новото условие влиза в сила от 15 декември 2021 г. Това решиха днес просветното министерство, синдикатите и работодателите в образователната система на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.  

Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. На много места родители се оплакваха, че заради един-двама ученици децата им не могат да учат в училище. Преди дни и здравният министър Стойчо Кацаров призова колегата си да намали 50%-тия праг за възстановяване на присъственото обучение. Според него ако дори няколко деца са се съгласили на тестване, то за тях трябва да се осигурят условия за връщане в клас.

"Чрез намаляването на изисквания процент готови да спазват изискванията на здравните власти в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на своите съученици или на техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата", посочват и от МОН. Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция. Според насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка училищата ще осигуряват на тези деца и младежи синхронно или асинхронно обучение в зависимост от своите възможности. 

По последни данни от МОН сочеха, че тази седмица присъствено учат 285 000 ученици от 5 до 12 клас, което над 66% от всички ученици в прогимназия и гимназия. 245 000 от тях са в училище с тестване за COVID-19 веднъж седмично или със „зелен сертификат“ в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Други близо 40 500 ученици са в клас без тестване в общини с по-ниска заболяемост. Подадените декларации за съгласие за изследване с щадящи тестове са повече от 60%. Присъствено обаче учат обаче малко над 53% от учениците в съответните общини, защото не във всички паралелки поне половината ученици се тестват или имат „зелен сертификат“. 

От министерството припомнят, че поставят акцент върху присъственото обучение, както и че декларации за съгласие се приемат непрекъснато. "Към момента тестове има за всички ученици в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Всички учат присъствено без тестване в общините с по-ниска заболяемост", посочват оттам. 

До Коледа няма да има други промени в режима за обучение в пандемични условия, обещава министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

 

Бюджет 2022

Социалните партньори са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г. - близо 5 млрд. лева са предвидените разходи за предучилищното и училищното образование за догодина. Към тазгодишните 4.446 млрд. лева (3,6% от БВП) са поискани допълнително още 834 млн. лева. Те ще обезпечат повишение на учителските заплати според ръста на средната работна заплата в страната, ще покрият съществуващи в момента дефицити и нови дейности по основните политики. В поискания допълнителен ресурс е разчетен и 20% ръст в стандартите за издръжка на един ученик и паралелка. Това се прави заради повишените режийни и други разходи, както присъщи, така и свързани с пандемията. МОН иска също повече средства за обхвата на 4-годишните деца в задължителна предучилищна подготовка. По-големи суми са предложени за подобряване на материална база, за дофинансиране на транспортни разходи на учениците, за обновяване на автопарка от училищни автобуси, за стипендии и за хранене на децата от задължителната предучилищна подготовка и учениците от 1 до 4 клас.

 

 

Още

Над 10 000 деца са върнати в училище
Турция тества успешно безпилотен изтребител Байрактар

04.12.2022

6195
И децата от втори до четвърти клас ще получават 300 лв. помощ

30.11.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

22583