Медия без
политическа реклама

Само ГЕРБ и ДПС искат сертификати в парламента

БСП, ИТН и „Възраждане“ смятат мярката за дискриминационна, а ДБ очаква консенсус по въпроса

09 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Костадин Ангелов

Дълъг спор между депутатите се развихри по висящия въпрос дали в сградата на парламента да се влиза със зелен сертификат. Това се случи, когато пленарната зала трябваше да разгледа и одобри правила за дистанционна работа на народни представители, които са болни от ковид или са карантинирани. От ГЕРБ-СДС предложиха тук да се запише, че достъпът до сградата е позволен само за хората, които са ваксинирани, с отрицателен тест или преболедували. Това разбуни останалите парламентарни формации. БСП, ИТН и "Възраждане" смятат мярката за дискриминационна, а ДБ очаква консенсус по въпроса.

Нерешеният въпрос дали допускът до сградата на Народното събрание да бъде позволен за хора със сертификат, отрицателен тест или прекарали ковид, тепърва ще продължава да разклаща институцията.

Георги Свиленски от БСП заяви, че всички спорове по темата до момента са оставили впечатление сред гражданите, че сертификатът не важи за депутатите, където и да отидат. „Мои избиратели ме питат: „Ти, като ходиш на театър, показваш ли сертификат?“ Това направихме дотук“, оплака се той. И обяви предложението на бившите управляващи за дискриминационно.

Същото определение му дадоха и от „Възраждане“, които по принцип искат отмяна на употребата на зеления сертификат. „ГЕРБ искат да изгонят всички и да останат само те, за да дерибействат“, изригна Цончо Ганев от националистическата партия.

От ГЕРБ-СДС отвърнаха, че не може депутатите да са по-облагодетелствани от останалите граждани. Костадин Ангелов - бившият здравен министър в кабинета „Борисов 3“, припомни, че страната ни е първа по смъртност от ковид в Европа и втора в света. „Ролята на зеления сертификат е една, единствена – всеки един от нас, който го притежава, гарантира, че с контактите си с хората, които той има, с гласоподавателите, с медийните представители, с близките си хора, той не извършва посегателство върху техния живот и здраве“, посочи той.

Андрей Гюров, който оглавява парламентарната група на ПП, заяви, че темата не е в дневния ред на парламента. А решение за сертификата тепърва предстои да се вземе.

Въпреки призивите да дадат пример, политическите сили в новия парламент засега не смятат да се съобразяват с противоепидемичните мерки, въведени за всички останали граждани.

Тошко Йорданов, зам.-шефът на ИТН, обяви, че той лично няма да подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС. Той се позова на проф. Андрей Чорбанов, че един неваксиниран човек, който е здрав, не е опасен за никого, но един имунизиран, който е вирусоносител, може и да се разболее, и да зарази други. А за сертификатите обяви, че убиват бизнеса.

Подкрепа за бившите управляващи дойде единствено от ДПС. Депутатът от движението Джевдет Чакъров цитира същите данни за смъртността у нас, като Костадин Ангелов. И заяви, че депутатите трябва да дадат пример на обществеността – както групата на ДПС, в която всички били ваксинирани и имали сертификати.

Намеси се споменатият Чорбанов, който заяви, че влизането със сертификати засяга публични сгради с неограничен достъп, докато Народното събрание е специфична организация, в която достъпът е лимитиран. Той предрече, че ако в сградата на парламента се влиза със сертификати, това ще създаде прецедент, от който ще се възползва всеки работодател в страната.

Александър Симидчиев от „Демократична България“ каза, че десницата ще се въздържи по предложението на ГЕРБ-СДС, въпреки че принципно подкрепя сертификатите. „Зелените сертификати не са дискриминация, те са начин да управляваме риска. Те показват кой е по-рисков и кой е по-малко рисков по отношение на боледуване от това заболяване ... Когато седим в една зала 240 човека, е силно неразумно да не управляваме риска от разпространение на това заболяване“, смята Симидчиев. Десните депутати обаче ще изчакат докато се постигне консенсус по темата сред парламентарните формации.

Европейската комисия ще въведе нов регламент, според който зеленият сертификат за завършена ваксинация ще важи, ако в него е включена и трета (бустерна) доза, съобщи базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико".

Излезе на трибуната и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов - само че, за да предложи да се въведе тест за интелигентност. „Не знам дали тогава няма да се наложи на цялата група на ГЕРБ да присъства дистанционно“, обиди той бившите управляващи, с което си спечели укор от председателя на парламента Никола Минчев.

Наложи се Минчев да прекрати временно дебата, защото пленарната зала трябваше да пристъпи към блицконтрол. След приключването му разговорът продължи, докато не се изчерпа времето за заседанието. Сега председателският съвет на парламента трябва да уточни дали може да продължи обсъждането на темата в петък или ще остане за следващата седмица.

Още по темата