Медия без
политическа реклама

И тази Коледа София ще е най-тъмната столица в Европа

Във "Фейсбук" се разпространява петиция срещу т.нар. украса пред Народния театър

07 Дек. 2021ОбновенаЕМИЛ ВАСИЛЕВ
На 1 декември Столична община запали коледната елха в градината на НДК. През деня обаче светлините на дървото са изключени.

За поредна година София ще бъде най-тъмната европейска столица на Коледа благодарение на Столичната община, която отново сведе празничната украса на града почти до нула. Кметът Йорданка Фандъкова отдавна неглижира този детайл от градската среда, но напоследък от центъра изчезнаха даже светлините и детайлите втора ръка, пращани ни по милост от старата украса на други европейски столици.

Празнична украса липсва дори в най-централните части на града, а нощем светят броени обществени и частни сгради. На ключови места като пешеходната зона на бул. „Витоша“, на ул. „Граф Игнатиев“, на площад "Славейков" и по бул. „Цар Освободител“ няма дори един светещ знак, който да напомня, че идват празнични дни. С изключение на някой и друг коледен базар, единственият празничен елемент в обичайно мръсния град е коледното дърво на столицата, поставено в градината на НДК на 1 декември.

По малкото улици и райони, където градската управа все пак е поставила някакво подобие на новогодишна украса, тя е бедна, мизерна и по-скоро навява мрачни мисли от сравнението си с други градове на Европа. На бул. "Патриарх Евтимий", по който може да се видят едни от малкото висящи светещи гирлянди в столицата, липсват типичните новогодишни символи, а на централно място е изобразено фирменото лого на една от националните частни телевизии. На всичкото отгоре тези гирлянди стоят целогодишно на посоченото място, тъй че жителите на града отдавна са свикнали с тях.  

Това е типичен похват за Столична община, която масово разчита търговски компании да свършат нейната работа, като поразкрасят с рекламна цел емблематични места на София. През този сезон обаче по особено неудачен начин е украсен площадът пред Народния театър, където администрацията е разрешила на мобилния оператор А1 да брандира пространството в корпоративните си цветове. Въпросната украса се появява на това място не за първи път, но тази година инсталацията предизвика много критики с допотопния си вид.

"Истински мъчно ни е за София, може би столицата в Европа с най-грозната коледна украса! Не само това, ами някой в общината е разрешил и тая кочина точно пред Народния театър! На тъмно може и да има привлекателен вид, но на светло е изключително грозно. И колко години трябва да минат, за да зацепят в общината, че е впечатляваща клетост, мизерия и комплексарщина да приемаш и одобряваш всяка грозотия само защото е безплатна, подхвърлена без всякакви естетически качества от някоя фирма. Фандъкова за поредна година демонстрира тотална липса на култура и вкус по отношение на естетиката в украсата на града! Това обаче е показателно за цялото отношение към столицата", коментираха от Фейсбук групата "Деволюция".

Кочината пред Народния театър роди петиция в социалните мрежи с апел да бъде премахната. 

В оставащите дни до Коледа и Нова година едва ли нещо в празничната подредба на София ще се промени в положителен смисъл. От общината изчерпаха активностите си за предстоящите светли дни с традиционното запалване на коледното дърво на 1 декември. От "Московска" 33 съобщиха, че дървото е високо 13 метра, че ще бъде осветено в бяла светлина, ще е украсено с над 10 000 лампички, снежинки и топки. На върха на елхата е поставена 80-сантиметрова звезда, а в подножието й – два светещи елена. 

ИСТОРИЯ

Тазгодишното фиаско на Столична община по отношение на коледната украса съвсем не е нейният първи подобен случай. По същото време на 2020 г. гражданската организация "Спаси София" попита колко време Фандъкова трябва да е кмет на София и какво трябва да се случи, за да получат най-после жителите на града красива и приветлива общинска украса. "Точно в тази трудна година редица европейски градове направиха коледната си украса още по-красива. С това те искат да вдъхнат кураж и надежда на жителите си, да направят ежедневието им малко по-светло и уютно. Даже и с балканските столици и градове вече не можем да се сравняваме - за разлика от тях, София остава тъжна и тъмна. Липсата на коледна украса в София е показателна за безидейността и пасивността на управляващите. Вместо красив и светъл град, наша София си остава тъмна, задръстена, с некачествени ремонти и мръсен въздух, с бавен градски транспорт, презастроена и кална, с липса на публични пространства и пешеходни зони", коментираха от "Спаси София" точно преди година. Нищо от описаната картина не се е променило и тази година.

Още по темата