Медия без
политическа реклама

Президентът и представители на ГЕРБ публично се сблъскаха

Бившите управляващи поискаха от Радев да се намеси по случая с в-к "Труд", а той им отвърна, че е трябвало да подпомогнат финансово медията

06 Дек. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Консултации с парламентарната група на "Продължаваме промяната" от 47-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Продължаваме промяната" от 47-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Sunday, December 5, 2021

Президентът Румен Радев проведе първия етап от консултациите с формациите в 47-ото Народно събрание, които по конституция трябва да организира преди да възложи на най-голямата политическа сила да състави правителство. Това е „Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев. Разговорите не произведоха особени новини, освен че демонстрираха продължаващата вражда между държавния глава и ГЕРБ, хладните му отношения с лидера на БСП Корнелия Нинова и внимателното отбягване на конфликта с ДПС.

Срещата с ПП и прокламацията за края на едноличната премиерска власт

Радев разговаря първо с двамата водачи на ПП в 9 часа сутринта. Те представляваха коалицията на консултациите, заедно с председателя на парламентарната им група Андрей Гюров и заместничката му Яна Балникова. Радев напомни, че тази година страната е провела парламентарни избори на три пъти и всеки път е връчвал мандата на различна политическа сила. "Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато", посочи той. Президентът похвали своите служебни правителства, за които изтъкна, че "стабилизираха страната, показаха, че е възможно да има единодействие между хора с различни политически възгледи, създадоха добра основа за резултатно управление."

"Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите", обърна се президентът към Кирил Петков. И поиска от него да изложи своите приоритети, готовността на ПП да сформира управленска коалиция, както и обърна специално внимание на възгледите на кандидат-премиера за разширяването на ЕС, за отстояването на правата на българските граждани и на нашата национална идентичност - тоест, за спора със Северна Македония.

Петков посочи, че е наясно с необходимостта от работещо правителство и парламент. "Искам да ви уверя, че ние сме взели тази отговорност присърце и идеята е, че в най-близко време да можем да представим проект за кабинет, базиран на коалиция от 4 партии", ангажира се той пред държавния глава. По думите му, документът, съдържащ обобщените след преговорите приоритети на бъдещата коалиция и предложението за нейния формат, е бил окончателно готов снощи към полунощ. Текстът е изпратен на потенциалните коалиционни партньори на ПП. Петков не се ангажира с конкретен срок за правителство, но изрази надежда то да стане факт във възможно най-кратък срок.

"Ние избрахме принципа на пропорционалност – всяка една от партиите в коалицията да бъде близко до техните гласове представена в коалицията. Така показваме уважение и към партиите, и към техните гласоподаватели, защото е важно за нас всеки един в коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България", обясни Петков разпределението на позициите сред коалиционните партньори.

  Министър председател:   Кирил Петков, ПП Лидер на новосформирания политически проект „Продължаваме промяната“. Завършва гимназия в София, Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по бизнес администрация в Харвард.

Той заяви, че е било постигнато над 90 процента съвпадение при обсъждането на политиките. "Това, което всички осъзнахаме, е, че независимо дали човек има лява или дясна идеология, проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в един по-последващ момент. Независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, от безопасни язовири, от добри доходи, да си върне българите от чужбина обратно", обобщи Петков. С това публичната част от срещата приключи.

По-късно пред журналисти Петков потвърди информацията от вчера, че правителството ще има 4-ма вицепремиери, както и 2 нови министерства. Той очаква до утре следобяд да получи коментари от потенциалните си партньори по изпратения им документ. По отношение на темите, по които няма съгласие на преговорите, кандидат-премиерът увери, че няма такава, която да представлява препятствие пред постигането на споразумение.

Вече ясна структурата на новото правителство, съобщи bTV. Освен поста на премиера и вицепремиер без портфейл, "Продължаваме промяната" ще получи 8 министерства, БСП и ИТН - по 4, а ДБ - 3.

 

Сблъсък с бившите управляващи от ГЕРБ-СДС

По съвсем различен начин протече срещата на Радев с представителите на ГЕРБ-СДС, които последваха ПП в разписанието на консултациите, като втора политическа сила в парламента. Държавният глава посрещна бившите управляващи с думите, че разчита на политическия им опит, за да разпознаят новите реалности в страната след изборите. Той повтори похвалните си слова за служебните кабинети и отбеляза, че постигнатото през последните месеци трябва да бъде надградено. "Аз съм убеден, че вие разбирате тези нови реалности и обществото ни очаква конструктивно и отговорно поведение на силна опозиция, каквато вече декларирахте, че ще бъдете", обърна се Радев към гостите си.

В отговор Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, напомни тезата на формацията, че е преминала през "месеци на чегъртане и репресии", но е успяла да стане втора сила в Народното събрание. "От свое име и на колегите ми аз ви обещавам, че ако правителството има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, но и заради опита ни, те ще получат съвет. Но и обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана, всяка грешка ще бъде сочена, не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото, за да има добро управление, трябва да има силна и знаеща опозиция", обяви Атанасова.

ГЕРБ няма да подкрепи коалиционното правителство около ”Продължаваме промяната”. Това каза Десислава Атанасова, председател на парламентарната група ГЕРБ - СДС.

Тя упрекна президента, че страда от прекален оптимизъм за постиженията на служебните правителства, за които ГЕРБ-СДС смята, че са се провалили по отношение на кризите в обществото. "Обществото ни е твърде разделено и през тази една година считам, че и служебното правителство, и президентската институция положи усилия да го раздели допълнително. Надявам се, г-н премиер, извинете, г-н президент, с началото на новия ви мандат стилът ви на управление да е друг", каза шефът на депутатите на коалицията, като случайно или не, нарече Радев премиер. А накрая поиска от него да проучи случая с полицейското присъствие пред редакцията на в-к "Труд" с аргумента, че служебното правителство е пряко подчинено на президента.

"Не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Спазвам конституцията и никое правителство, било то служебно или редовно, не ми  е подчинено", отвърна Радев. Той си припомни, че още преди месеци бившите управляващи са го призовавали от парламентарната трибуна да се занимае с проблемите на медията, които, по негова информация, произтичали от неплатени данъци. "Още тогава, вместо да ме призовавате да решавам случая, можехте да помогнете финансово на тази медия. Мисля, че имате достатъчно ресурси", язвително каза държавният глава. С което камерите на срещата бяха спрени.

След срещата представителите на ГЕРБ увериха, че няма да подкрепят бъдещото редовно правителство при гласуването му в парламента. Първата причина, както обясни бившият вицепремиер Томислав Дончев, е, че като опозиция, в това не би имало никаква политическа логика. А другата е, че редовният кабинет ще представлява "фейслифт", както той се изрази, на служебното правителство заради номинациите на служебни министри за редовни. По тази причина Дончев заяви, че формацията му ще държи президента отговорен за действията на новите управляващи.

Безплоден разговор с ДПС

Нищо особено не произтече от срещата на Радев с представителите на ДПС. Последната такава среща остана паметна заради острия въпрос на президента към партийния лидер Мустафа Карадайъ коя страна смята за своя родина. Сега държавният глава показа, че няма особени очаквания от разговора, тъй като набързо пожела да узнае от какви са вижданията на движението за работата на новия парламент, както и какво очаква от бъдещото правителство.

Днешната консултация с ДПС на президента Радев неочаквано роди зрелищен сюжет. Мустафа Карадайъ бе накаран да се обяснява коя му е родината-майка. По този тъй жизненоважен за България въпрос възмутен с коментари се намеси дори уравновесен иначе човек като Йордан Цонев.

Карадайъ подчерта, че страната се намира, освен всичко друго, и в политическа криза, която е назрявала от дълго време. Според него за преодоляването й са необходими диалог между политическите партии и институциите - теза, която ДПС е изразявало многократно. Водачът на движението изтъкна, че България се нуждае от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени. Не каза нищо конкретно обаче по отношение на това правителство. А само обясни, че новите управляващи трябва да бъдат отговорни, да разполагат с визия за бъдещето и да предприемат спешни антикризисни действия, като особено наблегна на това да се преодолеят закъсненията по плана за възстановяване и устойчивост, и европейските оперативни програми.

В същото време, представителите на ДПС останаха около час при държавния глава, за да разговарят при закрити врати. Карадайъ обаче не разкри нищо повече впоследствие пред медиите. Той заяви, че движението ще изчака да види каква програма и какъв персонален състав на кабинет ще предложат преговарящите формации, преди да излезе с позиция.

По темата за правосъдната реформа Карадайъ се съгласи, че такава трябва да се проведе. Що се отнася до персоналните промени в правосъдната система обаче, той подчерта, че те са извън компетентността на Народното събрание.

Поведението на ДПС за мен е необяснимо. Слагат човека - символ на корупцията в България, на първия ред в парламента! По този начин те се прострелват всеки ден в крака! Как говорят за НАТО, за евроатлантически ценности след КТБ, "Магнитски" и "Пандора"? Каква зависимост е това?

Срещата с БСП - топло посрещане от Радев, сдържаност от страна на Нинова

Последният разговор за деня беше с представители на левицата, водени от соцлидера Корнелия Нинова. Президентът ги посрещна с похвала: "БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията, и хилядите социалисти го доказаха на парламентарните и на президентските избори." Той отново подчерта ролята на служебните правителства, в които участваха хора с различен идеологически профил. И посочи, че оценява високо дадената им от социалистите оценка, които преди няколко месеца предложиха един от служебните кабинети да прерасне в редовен.

"Аз смятам, че подходът към съставянето на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа, за излъчване на едно наистина ефективно и устойчиво правителство", добави Радев. Президентът изрази надежда, че Нинова и съпартийците й оценяват извършеното от служебната власт и ще дадат своя принос то да бъде продължено, особено по отношение на социалните проблеми, тъй като, по думите му, бъдещото управление се нуждае от "силен социален вектор". Накрая държавният глава се поинтересува от позицията на социалистите за правосъдната реформа, особено за прокуратурата, където, според него, е налице системен и личностен проблем.

Нинова беше по-дистанцирана - не отвърна на комплиментите спрямо левицата и отбягна да коментира ролята на служебните кабинети. Тя изтъкна, че страната се нуждае от работещ парламент и редовно правителство, и социалистите "ще положим докрай усилия" такива да има.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова продължава огъня срещу управляващите - служебния кабинет, излъчен от президента Румен Радев.

Като приоритет на бъдещото управление тя открои приеманато на държавния бюджет за следващата година, който да адресира краткосрочните проблеми на гражданите и на икономиката, но също и тригодишната прогнозна рамка на бюджета. По отношение на съдебната система соцлидерът заяви, че позицията на БСП остава неппроменена - да се ограничат правомощията на главния прокурор, да се наложи съдебен контрол на онези негови актове, върху които в момента няма такъв, да се закрият специализираните съдебни органи, да се реформира държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. В заключение Нинова посочи, че левицата има уверение от потенциалните си коалиционни партньори, че ще започне и реформа на пенсионния модел, здравния модел и образованието.

След края на срещата водачът на БСП отказа да коментира въпроси за назначения за постове преди да приключи работата по споразумението. По него левите имат някои забележки, но тя не ги сподели. Министерство на държавните предприятия няма да има, а министерство на икономиката и индустрията, подчерта соцлидерът.

В отговор на журналистически въпрос Нинова отрече да е казвала, че служебното правителство работи в полза на Бойко Борисов. По думите й, социалистите са разкритикували само служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради начина, по който е въвел зеления сертификат. А оценката за служебния кабинет тя заяви, че трябва да се очаква от пленума на Националния съвет на БСП - колективният орган на партията.

Предстоящо

Консултациите ще продължат и утре, 7 декември. Румен Радев ще разговаря с представители на "Има такъв народ" от 9 часа, на "Демократична България" от 10.15 часа и на "Възраждане" от 13 часа.