Quantcast
Кацаров препоръча премахване на 50% праг за връщане на учениците | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Кацаров препоръча премахване на 50% праг за връщане на учениците

В присъствено обучение днес са близо 70% от тях
Обновена
2 184
 Илияна Кирилова
Има и доста класове, в които по-малко от 50% от родителите дават съгласие децата им да се тестват - затова за тях дистанционното обучение продължава и днес

Здравният министър Стойчо Кацаров препоръча на колегата си от просветното ведомство да премахне прага от 50% съгласни за тестване ученици, за да могат те да се върнат в училище. 

"Това не зависи от МЗ, а от образователните власти. Аз мога да изкажа само лично мнение. Според мен би трябвало да се осигурят условия за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици", посочи той пред Нова телевизия. По думите му изискването на здравните власти е да се осигури безопасна среда в училищата, а точно колко ученици ще присъстват в клас е организационен въпрос от компетенциите на МОН.

"Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. Аз осигурявам тестове за РЗИ-та, за лабораториите. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове", каза за пореден път Стойчо Кацаров, въпреки че от МОН вече обясниха, че право да закупуват медицински изделия, каквито са тестовете, имат само три институции, сред които МОН не фигурира.

"Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 млн. теста. Над 1.5 млн. са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица", поясни министърът на здравеопазването, според когото са осигурени тестове за учениците до средата на януари.

 

ВРЪЩАНЕ

Днес, след продължило близо 6 седмици онлайн обучение за много от учениците от гимназия и прогимназия у нас по-голяма част от тях най-накрая се върнаха в клас. Заедно с малките от 1-4 клас, които се върнаха в класните стаи на 10 ноември, процентът на учениците, за които се възстановява присъственото обучение, става около 60 на сто - толкова от родителите са дали съгласие за тестване на децата им в училище или те имат зелен сертификат.

Почти 70% от учениците в София днес са на училище, показват данни на МОН. В клас влязоха общо 96 500 ученици от 1 до 12 клас. Близо 56 000 от тях са от прогимназиалния и гимназиалния етап на образование. Поради липсата на съгласие за тестване на поне 50% от учениците 12 училища в столицата не успяха да възстановят присъствения учебен процес в 5, 6, 7 и 12 клас, а други 18 - в 8, 9, 10 и 11 клас.  

Връщането (в общините с над 250 заболели на 100 хил. души) става след тестване на учениците веднъж в седмицата, а не два пъти, както бе досега. Именно тази промяна в заповедта на здравния министър, взета в последните дни, даде възможност да се върнат и големите учениците - тестовете досега не стигаха за всички, а тестването само в понеделник дава възможност такива да се пренасочат и за младежите от горен курс.

Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който присъстват в училище. Няма да се тестват учениците, които са преболедували или ваксинирани. Изключение ще се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. Учителите и непедагогическият персонал трябва да се тестват два пъти седмично.

Декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Учениците ще бъдат тествани в първия учебен ден от седмицата, когато дойдат на училище. 

Щадящите тестове за тази седмица са осигурени, посочиха преди ден от МОН. За другия понеделник, 13 декември, обаче все още се чакат нужните количества.

От днес са разрешени и присъствените занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки.

"Близо 80% от родителите са се съгласили децата им да бъдат тествани, около 20% от учениците от горен курс имат зелен сертификат", коментира пред Би Ти Ви директорът на 22 средно езиково училище "Г. Раковски" в столицата Елена Карпачева. "Беше доста стресиращо, но успяхме да се справим. Имаме и родителите доброволци", заяви тя.

"За съжаление не можем все още да се успокоим. Наистина е необходим поне средносрочен план за осигуряване на присъствена среда", коментира майката на десетокласник Мануела Манолова пред БНР. По думите й не можем да бъдем сигурни за остатъка от тази учебна година и трябва да останем с повишено внимание. Според нея стои въпросът и за всички онези деца в паралелки, в които няма 50% желание за тестване, тъй като те все още са извън училище. Родителят даде пример с област Монтана, където повече от половината деца остават у дома по тази причина.

 

КЪСНО

"Тръгването на всички учениците при тестване веднъж седмично е закъсняло решение. Това продължава да генерира разделение в системата и поне 15% ще останат извън нея, поради несъгласие за тестване", заявяват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Оттам дори настояват за оставка на здравния министър Стойчо Кацаров за "образователен геноцид" към българските ученици.  "Освен, че внесе огромен хаос в образователната система, тестването на учениците от начален етап генерира и поддържа дискриминационни разделения и огромен процент изключени от системата ученици. Вредите от досегашния локдаун бяха огромни и са трудно поправими. Здравния министър Стойчо Кацаров беше в основата на този образователен локдаун. Нищожно ниският 0.035% на заразени ученици показа здравното безсмислие на тази мярка", казва председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

 

  

 

 

 

 

 

 

Ключови думи:

ученици, 60%, връщане в клас

Още

И децата от втори до четвърти клас ще получават 300 лв. помощ

30.11.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

17210
Базарът на професиите представя: химик, енергетик, подкастър
Ученици "търгуват" с розово масло и "конструират" самолети