Медия без
политическа реклама

НАП не откри проблеми при Бойко Рашков

Не са установени несъответствия между приходите и разходите на служебния вътрешен министър

05 Дек. 2021
Булфото
Бойко Рашков

Националната агенция по приходите не е установила несъответствия между приходите и разходите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков. За резултата от ревизията, започната служебна от НАП, Рашков разказва в интервю за "Тоест".

"Вчера (на 3 декември, бел. ред.) ми беше връчен констативен акт от Националната агенция по приходите. И след извършената служебна проверка на моето имущество и това на семейството ми, както и на доходите, които съм получил, не е установено никакво несъответствие между моите доходи и моето имущество. Струва ми се, че това трябва да се каже високо, за да се парират всички обиди, клевети и нападки срещу мен и семейството ми", казва Рашков.

Независимо от НАП обаче и Софийската градска прокуратура прави някаква проверка на Рашков, защото наскоро поиска разкриване на данъчна и осигурителна тайна на служебния вътрешен министър. От прокуратурата така и не отговориха какво проверяват по Рашков и защо им е свалянето на данъчна тайна. "Ни най-малко не се учудвам от това, че прокуратурата като придатък на бившата власт извършва подобни слугински действия", казва Рашков.

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който ще бъде номиниран за премиер, даде да се разбере, че държи Рашков да остане министър и в редовното правителство. 

В интервюто си пред "Тоест" Рашков коментира и отказа на спецпрокуратурата да разследва главния прокурор Иван Гешев по неговия сигнал.

"Обяснявам си го по същия начин, по който обяснявам бездействието на прокуратурата по отношение на бившите управляващи. Прокуратурата у нас, за голямо съжаление, в момента не упражнява обществената си функция и не отговаря на онова, за което е създадена с Конституцията – да бъде независима част от съдебната система. Тя стопира всяко разследване, което е свързано с представител на бившата власт. Така си обяснявам и нежеланието да се разследва главният прокурор, независимо че в множество доклади, включително и в осъдителни дела срещу България в Европейския съд по правата на човека, е посочено многократно, че у нас няма възможности и условия да се осъществи едно нормално разследване срещу главния прокурор, ако има данни за извършени от него престъпления", казва Рашков.

Той е категоричен, че ще обжалва. "Аз няма да пропусна да изпробвам и юридическата зрялост на Апелативната специализирана прокуратура, като обжалвам този акт. Но съпротивата на прокуратурата да разследва или поне да извърши прозрачни действия по отношение на главния прокурор прави много лошо впечатление. Това е сериозен недъг на нашата съдебна власт, който може би новото мнозинство в Народното събрание ще поправи", обяснява служебният вътрешен министър.

Специализираната прокуратура е постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев. Това каза пред "Сега" говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.

 

Още по темата