Quantcast
Над половин милион българи посрещат Коледа и Нова година в курорт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Над половин милион българи посрещат Коледа и Нова година в курорт

60 000 нашенци ще пътуват за празниците в чужбина
1 370
 Илияна Кирилова

На Коледа и Нова година около 560 000 българи ще празнуват в родни спа и ски-курорти, а около 60 000 българи ще пътуват в чужбина. Това обявиха от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ).

Предпочитаните дестинации зад граница са топлите страни, в които няма толкова ограничителни ковид-мерки и за които има организирани чартърни полети. Такива са Египет, Карибите, Доминиканската република, Дубай и Тунис. Български туристи традиционно ще изберат за Коледа и Нова година и близките европейски дестинации, които посещават самостоятелно.

"У нас най-голям интерес по време на празниците предизвикват балнео и спа-курортите, където вече почти няма свободни места", коментира пред Блумбърг ТВ Константин Занков от ИАОТ. За Коледа и Нова година вече са заети и хотелите в ски-курортите, които откриват официално сезона между 10 и 18 декември.

Тази година по Коледа и Нова година се получават два дълги уикенда с 4 почивни дни от четвъртък до понеделник. "За тези дни почти са изкупени къщите за гости и малките семейни хотели, но има и много резервации в 4 и 5-звездни хотели в планинските курорти. Същото важи и за много хотели по Черноморието и на други места, където има балнео, спа и уелнес, и които развиват целогодишен туризъм“, съобщи пред бТВ и Румен Драганов, директор на ИАОТ.

Пандемията обаче продължава да влияе негативно на туризма. "Неяснотата с новите мерки и условия, както и новият вариант на вируса, за който все още няма достатъчно информация, създават несигурност при пътуванията, което скъсява резервационния прозорец. Хората масово резервират в последния момент, което е голямо предизвикателство за туристическия бизнес", заяви Занков.

Според института туристическият сектор през 2021 г. изглежда по-добре в сравнение с 2020 г., но ще достигне нивата от преди пандемията едва след две години. "Хората осъзнаха, че искат да продължат да пътешестват, тъй като никой няма да им върне времето, в което са седели вкъщи", коментира Занков.

По-голям брой чужденци ще посетят ски-курортите ни тази зима. Ако за периода 2018-2019 г. през зимния сезон сме били посещавани от около 1.6 милиона чужденци, за миналата година те са били 650 хил., а тази година очакваме 1.2 милиона чуждестранни туристи. Те ще са основно от Великобритания, Ирландия, Полша, Скандинавия, Русия и от съседните страни.

Още на 8 декември - студентския празник, Банско очаква около 2000 студенти от Гърция.

Междувременно стана известно, че хотелите в зимните курорти вдигат цените на нощувката между 10 и 15%, основно заради повишените разходи за електроенергия. Освен това някои хотели изваждат от общата цена на пакета ползването на басейн, сауна и джакузи и ги предлагат като отделна услуга, която може да достигне до 50 лв. на ден.

Още

Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

245
Вишеград, но край Кърджали

29.04.2022

849
Земята на гръмотевичния дракон внимателно подбира гостите си

15.04.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

939