Quantcast
Почина Нина Ургант, звезда от „Белоруската гара“ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Почина Нина Ургант, звезда от „Белоруската гара“

Актрисата изпя незабравимата песен на Булат Окуджава „Нам нужна одна победа“
13 570

Народната артистка на РСФСР Нина Ургант е починала в дома си в Санкт Петербург на 92-годишна възраст, съобщи сайтът Лента. През 2014 г. тя обяви, че е диагностицирана с Паркинсон.

Нина Ургант е родена на 4 септември 1929 г. в град Луга, Ленинградска област. През 1940 г. баща ѝ Николай Ургант, майор в НКВД, е назначен в латвийския град Даугавпилс, където семейството посреща началото на Великата отечествена война. Когата германските войски влизат в града, Николай заминава на изток заедно с отстъпващата Червена армия, а семейството остава в окупирания град. Нина се укрива по време на набезите и бяга от полицията, за да не бъде депортирана в Германия. 

Портиерката я криела заедно с брат ѝ и сестра ѝ в мазето;  въпреки, че всички съседи знаели, че това са децата на чекиста, никой не ги предал.

След освобождаването на Даугавпилс Нина Ургант се връща в училище, участва в училищни концерти, чете поезия, свири на китара и пее песни от военните години, спечелвайки прозвището „Нинка-артистка“. Постъпва в Ленинградския театрален институт, където учи от 1948 до 1953 г.

От 1954 г. играе на сцената на театъра на Ленинския комсомол, а от 1962-ра е водеща актриса в трупата на Пушкинския академичен драматичен театър. Първата си голяма роля в киното получава през  1964 г., когато се снима във филма на Игор Таланкин „Вступление“. Други известни филми, в които е играла Нина Ургант са „Волшебная сила“, „Я родом из детства“, „Красавец-мужчина“, „Сыновья уходят в бой“ и „Укротительница тигров“. 

Най-много хора, включително и у нас, я помнят от  „Белоруската гара“ (1971), където в ролята на медицинска сестра, участвала във войната, и в компанията на актьори като Анатолий Папанав и Евгений Леонов изпълни незабравимата песен, написана за филма от Булат Окуджава „Нам нужна одна победа“

През 2008 г. актрисата се снима във филма „Азиат“ и това е последната ѝ роля.

Нина Ургант е майка на актьора Андрей Ургант и баба на популярния телевизионния водещ Иван Ургант. 

 

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

5248
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

2530
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

5916