Медия без
политическа реклама

Гешев и Цацаров може да бъдат махнати бързо

Служебният министър на правосъдието посочи, че в някои от сигналите срещу гл. прокурор става дума за престъпления

02 Дек. 2021

Необходимите законодателни промени, които да помогнат за махането на главния прокурор Иван Гешев и на шефа на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров, може да бъдат направени бързо. Това каза в интервю за предаването на "Сега" (О)позиция служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

Решението за отстраняването на Цацаров трябва да бъде взето от Народното събрание, а за Гешев -  от Висшия съдебен съвет. Тъй като този състав на съдебния съвет е неспособен да вземе такова решение, "независимо от доказателствата, мотивите и основанията", много бързо може да бъдат приети законодателни промени, които ще променят състава на съвета. Това може да се случи още преди края на тази година. "Има шанс, има и необходимост", каза Демерджиев.

Той посочи още, че сигналите срещу главния прокурор, които се получават в министерството набъбват все повече. И в някои ставало дума дори за престъпления.

Демерджиев коментира и последния си разговор с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е настояла да бъде отнет монополът на прокуратурата да праща дела към европейската прокуратура. "Очевидно осъществяваната до момента комуникация през ВКП не задоволява очакванията и изискванията на европейската прокуратура" каза той. 

И още във видеото:  как министърът разчита последния доклад за България на комисията ЛИБЕ в Европейския парламент, има ли развитие по неговия сигнал, че Димитър Спасов го е заплашвал с главния прокурор и дали е получил покана да остане министър и в редовния коалиционен кабинет.

Още по темата