Медия без
политическа реклама

Правителството остави големите харчове за декември

Бюджетът е планиран с 4.6 млрд. лв. дефицит, но за 11-те месеца на годината все още е с излишък

01 Дек. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Служебният кабинет остави за декември големите харчове по бюджета. След актуализацията държавните финанси трябва да приключат годината с дефицит от 4.6 млрд. лв. (3.6% от БВП), но за 11-те месеца те все още са на излишък. В края на ноември излишъкът е 570 млн. лв. съобщи финансовото министерство. 

Ако служебният кабинет спази заложения дефицит в бюджета, то през последния месец на годината - декември, се кани да изхарчи над 8 млрд. лв. Припомняме, че служебното правителство вече пое нов дълг за 3.3 млрд. лв., с които да покрие планирания дефицит.

По-големите бюджетни харчове започнаха още през октомври и втори пореден месец те превишават месечните приходите в хазната. През ноември например похарчените пари са на стойност 5.814 млрд. лв., докато постъпленията са за 5.657 млрд., т.е. през месеца е отчетен дефицит от 160 млн. лв.

За периода януари-ноември направените разходи на държавата, заедно с тези на общините, са за 47.220 млрд. лв., показва справката на финансовото министерство. За сравнение, за същия период на 2020 г. бюджетните разходи са в размер на 39.912 млрд. лева. Значителният им ръст тази година е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато през същия период има отчетени много по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, и от друга страна – на увеличените заплати в бюджетната сфера, на по-високите плащания за пенсии и социални помощи, както и на по-високите разходи за администрацията, посочват от финансовото министерство.

Постъпленията в бюджета за 11-те месеца на годината са 47.790 млрд. лв. Спрямо същия период на 2020 г. ръстът е с близо 7,4 млрд. лева на данъчните и неданъчните приходи и с 0,7 млрд. лева повече от помощи.

 

Още по темата