Медия без
политическа реклама

3 машини с разминавания в хеш кода са установени на изборите

ЦИК претърпя окончателно поражение в съда по казуса с 228-те машини, предизвикали предизборен скандал

30 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Освен с контролните разписки, Централната избирателна комисия (ЦИК) има и други проблеми с машинното гласуване, по които да разсъждава след отминалите избори. Те засягат т.нар. хеш код на устройствата. Той трябва да гарантира, че софтуерът, използван от всяка машина в избирателните секции, е същият като онзи, който е бил удостоверен от държавните органи преди изборите.

Броенето на машинните разписки, предизвикало толкова разпри по време на предизборната кампания, тепърва ще създава нови главоболия на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Преди старта на изборния ден секционните комисии трябваше да разпечатат хеш кода от своите машини. А разпечатката трябваше да съвпадне с кода от 64 букви и цифри, генериран в началото на ноември от Държавна агенция „Електронно управление” (ДАЕУ). Във всяка избирателна секция разписката с разпечатания от секционната комисия код трябваше да бъде поставена на видно място, за да може всеки да го провери.

При три от машините в гласуването на 14 ноември обаче е било отчетено разминаване между техния хеш и онзи, който идва от агенцията. Това научиха членовете на ЦИК на днешното си заседание от анализ, предоставен им от „Информационно обслужване” (ИО) – държавната фирма, която се занимава с изчисляването на изборните резултати.

В изборния ден се разбра за такъв проблем с една машина в пловдивска секция. Разминаването беше в една цифра. По информация на местната районна избирателна комисия устройството е било веднага запечатано, след като се е установило разминаването, и то не е било използвано в изборния ден. За другите два такива случая комисарите узнаха сега. Другото, което разбраха, е, че същите тези 3 машини са били използвани на балотажа на 21 ноември. В доклада на ИО се твърди, че преди гласуването им е направена нова проверка, която е показала, че хеш кодът на устройствата отговаря на установения.

Проблемът изглежда незначителен, като се вземе предвид, че близо 12 000 машини бяха използвани за гласуването. Сред комисарите обаче предизвика известно вълнение, като те се разбраха, че ще го разгледат на работно обсъждане.

Съдебно решение

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на столичния административен съд, с което беше прекратено разпореденото от ЦИК задържане на онези 228 машини за гласуване, заради които избухна голям предизборен скандал.

Тогава комисарите поискаха от МВР устройствата да бъдат държани на паркинга на склада, където бяха открити, докато не приключат изборите. Това разгневи доставчика на машините „Сиела Норма”, който настоя те да бъдат незабавно освободени, за да ги използва за свои цели. От ЦИК отказаха и търговското дружество се обърна към Административен съд София град, който отсъди в негова полза. Това беше точно преди балотажа на президентските избори, провел се на 21 ноември. От комисията обаче отказаха да се предадат и подадоха жалба във ВАС.

В определението си магистратите от ВАС посочват, че ЦИК има право да се разпорежда единствено с машините, които е закупила по договорите си с частната фирма. А въпросните 228 броя не попадат в тази категория, тъй като са собственост на производителя им „Смартматик Интернешънъл”, представляван от „Сиела Норма” в България.

Върховните съдии не се съгласяват с основния мотив на комисарите – че ЦИК не може да допусне безконтролното внасяне на устройства от същия вид, като тези, които са използвани за изборите. Според ВАС това е технически невъзможно, тъй като машините в склада са различни от тези, които са поръчани, инспектирани и удостоверени за вота.

В ЦИК съдебното решение предизвика гневни реакции. "Обстоятелството, което сме засегнали в жалбата, че "Сиела Норма", освен вносител на машините, е и изпълнител на унифицирането на софтуера и инсталирането му на машините за гласуване, което му дава на практика възможност да инсталира софтуера за гласуване върху други устройства, изобщо не е коментирано от ВАС. Очевидно са приели, че интересите на едно частно дружество трябва да бъдат защитени от съда за сметка на обществения интерес", обяви зам.-шефът на комисията Росица Матева на днешното заседание. И напомни, че машините са били освободени и предадени на фирмата на 22 ноември - денят след изборите.

Още по темата