Медия без
политическа реклама

Свалят скоростта до 90 км/ч във фаталния участък на "Струма"

Отсечката между Даскалово и Долна Диканя не е магистрала и няма Акт 16

30 Ноем. 2021
Илияна Кирилова
Виолета Комитова

Фаталният участък на магистрала "Струма", между Даскалово и Долна Диканя, където 45 души загубиха живота си в жестока катастроха, е републикански път, а не магистрала. Незнайно защо обаче през 2013 г. е решено максимално позволената скорост в този участък да се завиши от 90 км/ч на 120 км/ч.

Това заяви служебният министър Виолета Комитова, която днес представи резултатите от направената проверка на магистрала "Струма" след трагичния инцидент с македонския автобус с туристи. Министър Комитова обаче подчерта, че скоростта на движение на автобуса не е била висока. "Това е необичайна катастрофа, Странно защо е възникнал пожар, който е основна причина за толкова много жертви. Няма обяснение за това", каза Комитова.

Пътната настилка, направена преди повече от 10 години от изпълнителя "Булстрой инженеринг", е била в много добро състояние, с достатъчна грапавост.

Строителството на отсечката между Даскалово и Долна Диканя започва през 2002 г., като през 2007 г. е официално открита след получаване на Акт 15. Този път е строен с разрешение за реконструкция на Е-79 като скоростен републикански път с максимално допустима скорост 90 км/ч. Това не е магистрала, каза Комитова. Тя няма обяснение защо няколко институции са разрешили през 2013 г. максималната скорост да се завиши до 120 км/ч.

"Пътят там е достатъчно широк, но наклонът не позволява по-висока скорост от 90 км/ч. Наклоните на виражите са над 4%. Затова и когато превозно средство навлиза в тях, скоростта го бута към мантинелата вляво. Автобусът обаче е минал вдясно, което показва, че скоростта му не е била толкова висока", обясни и шефът на ДНСК Влади Калинов.

До ден днешен този път няма Акт 16, като причина за това са незавършени отчуждителни процедури. "Тази практика да се строи върху чужда собственост откриваме и на много други места", посочи Комитова. 

Проверката е открила нарушения при маркировката. Подновена е била само осевата линия. За този участък държавното дружество "Автомагистрали" е възложило с инхаус поръчка на две частни фирми поддържането на маркировката и на знаците. Договорът с тях е сключен през февруари 2020 г., но е имало доста голямо забавяне в подновяването на маркировката, за което дори е наложена санкция. Тази санкция обаче не е била за частния изпълнител, а за "Автомагистрали", казаха от МРРБ. Проверката не е установила проблем с пътните знаци.

Мантинелата, за която се предполагаше, че има голяма вина за жестоката катастрофа, е съгласно нормите от 2007 г., когато е поставена. От тази година обаче има нови изисквания, които забраняват мантинели с краища тип "рибя опашка", но тя не е била остранена.

По повод отбивката във фаталния участък от МРРБ обясниха, че тя е изградена според проекта. "През 2002 г. някой е преценил, че там трябва да им отбивка и пътят е изграден според проекта", каза Комитова.

Тя заяви, че веднага е възложила в този участък да бъде завършена маркировката и подменена мантинелата, както и ще се вземат мерки да се намали максимално позволената скорост. МРРБ започва проверка колко пътища са без Акт 16 заради незавършени процедури по отчуждаване.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?