Quantcast

Медия без
политическа реклама

Частният тунел в Пловдив отива в прокуратурата

Велислав Минеков нареди разследване на незаконните разкопки край Римския стадион

30 Ноем. 2021
Уикипедия
Римският стадион в Пловдив, на метри от който бизнесменът Мирослав Стамов е копал необезпокояван от властите.

Частен тунел, прокопан близо до Римския стадион в Пловдив, очаквано се оказа незаконен. За него ще бъде сезирана прокуратурата, съобщиха от Министерство на културата, тъй като строежът не е съгласуван с ведомството и няма нужната документация. На мястото на разкопките не е присъствал и наблюдаващ археолог, какъвто трябва да има според Закона за културното наследство, уточниха от МК. Освен това са застрашени основите на къщите, в близост до които е копано.

Изкопите са на метри от историческия Римски стадион и достигат дълбочина 10 метра, показва репортерска проверка на Би Ти Ви. На много места били поставени метални врати към тунелите, чиято вероятна цел е да се ограничи достъпът за външни лица. Все още е неясно с каква цел са построени те, като най-често срещаната хипотеза е за подземна връзка между два частни имота.

В официална позиция министърът проф. Велислав Минеков заяви, че вчера, 29 ноември, е започнато незабавно административно производство по Закона за културното наследство. Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има и представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Целта е да се установи какви и колко точно нарушения на ЗКН и други нормативни актове са били извършени от наредителя на частните "разкопки". След приключването и на втората проверка, при която до дни ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира прокуратурата за предприемане на процесуални-следствени действия, уточняват от ведомството.

Тунелът е собственост на пловдивския бизнесмен Мирослав Стамов. Той свързва две сгради на централната улица "Княз Александър I". Постройките на тази улица, наричана в Пловдив просто "Главната", са част от групов паметник на културата и подлежат на контрол и съгласуване с Министерството при извършване на всякакви строителни дейности по тях. 

Според версията на Стамов тунелите му имат документ за съгласуване и предписание от инженер-конструктор, а самите изкопни работи сe провеждат с цел укрепване и отводняване на сградата, тъй като в основите й имало подпочвени води. 

По-рано съседи съобщиха пред регионалния в. "Марица", че заради строителните работи конструкцията на къщите е започнала да се напуква. Адвокатът на съкооператорите Гено Василев коментира пред bTV, че става дума за сгради, строени в края на 19-и век, и всеки един от изкопите може да доведе до срутване. 

"По сигнала на гражданите направихме проверка на място с участието на представител на Археологическия музей. Установено е, че в подземното пространство са извършени изкопни работи и се излива стоманобетонна конструкция. Има старинен зид, за който трябва да се произнесат археолозите и Министерството на културата", обясни пред "Марица" кметът на район "Централен" Георги Стаменов. От района е издаден констативен акт, след това - и заповед за прекратяване на строителните работи, а после със случая се заема и МК.

Археологът София Христева потвърди, че в местния Археологически музей е получен сигнал от Общината за изкопите още миналата година. Тя и още един колега са отишли на място, но не са били допуснати от Стамов да направят оглед, уточнява Би Ти Ви.

Още по темата