Медия без
политическа реклама

Меси: Дайте "Златна топка" на Левандовски! За 2020 г.

Германски легенди недоумяват от избора на аржентинеца пред полския голмайстор на "Байерн"

30 Ноем. 2021
ЕПА/БГНЕС
Роберт Левандовски позира със своята утешителна награда за 2021 г. - приза за най-добър голмайстор, връчен за първи път в историята на анкетата на "Франс Футбол".

Носителят на "Златната топка" за 2021 г. Лионел Меси направи нестандартен комплимент на своя подгласник в анкетата за най-добър футболист в света - Роберт Левандовски. Аржентинецът призова организаторите от френското сп. "Франс Футбол" да връчат извънредно приза на поляка за 2020 г., когато класацията не се проведе заради пандемията от коронавирус.

"За мен беше чест да се боря с теб - обърна се Лео към Лева по време на церемонията в Париж късно снощи. - Всички са съгласни, че през миналата година ти беше големият победител. Смятам, че от "Франс Футбол" са длъжни да ти дадат наградата. Тя е твоя, ти си я заслужи и трябва да си я прибереш вкъщи."

Относно своя рекорден седми приз след 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 и 2019 г. навършилият това лято 34 г. Меси заяви:

"Невероятно е да съм тук отново. Преди две години си мислех, че това вероятно ще са последните ми години във футбола. Не знаех какво ще се случи, но ето че съм пак съм тук пред вас. Не знам още колко години ми остават от кариерата, но се надявам да са много, защото се забавлявам изключително. Най-важната ми награда дойде през юни (б. р. - Копа Америка с тима на Аржентина). Към това се стремях от началото на кариерата ми в националния отбор. Искам да посветя тази награда на моите съотборници, с които заедно постигнахме това. Гледам с нетърпение към бъдещето си в "Пари Сен Жермен", с който искам да изпълня нови цели. Вече съм в нов етап от живота си. Много съм щастлив тук и искам да продължа да се боря за трофеи."

Лионел Меси спечели "Златната топка" за най-добър футболист в света за безпрецедентен 7-и път. Аржентинският гений триумфира като победител в анкетата на френското сп. Франс Футбол" за 2021 г. оставяйки зад себе си поляка Роберт Левандовски и италианския национал Жоржиньо.

Самият Левандовски, който предварително беше сочен като фаворит за "Златната топка" и тази година, изрази благодарност към съотборниците си в "Байерн" (Мюнхен) и националния отбор на Полша.

"Работата ми е да бележа голове, защото те определят резултата във футбола. Няма как да не благодаря на всичките си съотборници, тъй като без тях би било невъзможно да постигна това, което съм постигнал. Когато има хармония в отбора, на мен ми е по-лесно да вкарвам. Искам да благодаря и на семейството си за подкрепата", сподели 33-годишният поляк.

След обявяването на официалните резултати от анкетата стана ясно, че Меси е победил Левандовски само с 33 т. разлика - 613 срещу 580. Третият Жоржиньо е събрал 460 т., а четвъртият Карим Бензема е с изненадващо голяма дистанция назад - 239 т.

Резултатите от вота на селекционерите и капитаните на националните отбори и на отбрана група журналисти от цял свят предизвикаха открито възмущение - особено в Германия, където бяха убедени, че наградата трябва да отиде у голмайстора на Бундеслигата. Своето разочарование и недоумение не скриха някои от най-големите легенди на германския футбол.

"Честно казано, след така направения избор мога да кажа, че вече не разбирам този свят - заяви капитанът на световния шампион ФРГ и носител на "Златната топка" за 1990 г. Лотар Матеус. - При цялото ми уважение към Меси и другите номинирани смятам, че никой не заслужаваше повече наградата от Роберт. Миналата година той нямаше равен, но награда не беше връчена. Но дори и през настоящата той е по-добър от всички останали. Подобри рекорд на Герд Мюлер, оглави класация на голмайсторите във всички турнири, участва на големи първенства на клубно и национално ниво."

В същия дух се изказа и друг бивш капитан на Бундестима и "Байерн" и настоящ генерален директор на баварския гранд - Оливер Кан.

"Поздравявам Меси, но Роберт Левандовски заслужаваше "Златната топка", още повече че беше избран за нападател №1 - заяви славният бивш вратар. - През годината той показваше всеки ден изключителни игри. Но и без "Златна топка" Роберт отдавна е покорил футболния Олимп. Нямам търпение да видя какви още рекорди ще подобри с "Байерн". Със сигурност и догодина той ще е сред претендентите за наградата."

Shaka Hislop and the rest of the ESPN FC crew debate the anger and bias related to PSG's Lionel Messi beating out Bayern Munich's Robert Lewandowski for the ...

Още по темата