Медия без
политическа реклама

Кьовеши е получавала “само малки дела” от българската прокуратура

29 Ноем. 2021
МП
МП обяви, че министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши са обсъдили засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура.

Докато прокуратурата държеше монопола да сезира за разследванията си европейската прокуратура, тя е получавала от България "само малки дела". Това е обяснила шефката на европрокуратурата Лаура Кьовеши на служебния правосъден министър Иван Демерджиев по време на онлайн разговор днес.

Преди 10 дни МВР и Агенция "Митници" също получиха право да подават към Люксембург казуси, по които е компетентна европейската прокуратура. Дотогава единствената такава българска институция беше Върховната касационна прокуратура.

"Това, че вие сте разширили начина на докладване (на разследвания, бел. ред.) е нещо, което ние приветстване. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция „Митници“. Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро, в началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления", е казала Кьовеши, цитира я пресцентърът на правосъдното министерство.

Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници" вече ще могат да сигнализират Европейската прокуратурата за образувани в България разследвания, които според тях са от компетентността й. Досега тази комуникация бе монопол за Върховната касационна прокуратура.

 

Прокуратурата отказва информация за това колко и кои дела за злоупотреба с европейски средства е прехвърлила към Европейската прокуратура (ЕППО), която стартира своята дейност на 1 юни.

 

Звездите се подреждат срещу главния прокурор Иван Гешев. Лаура Кьовеши оглави европейската прокуратура.  ДПС и ГЕРБ, които на всяка цена бяха готови да бранят този главен прокурор, вече не са на власт.

 

Още по темата