Quantcast
Спецов: Разследваме укриването на данъци от руска петролна фирма | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Спецов: Разследваме укриването на данъци от руска петролна фирма

Пред румънски вестник шефът на НАП съобщава, че авторите на заплахите срещу семейството му са разрити
Обновена
4 342

Шефът на НАП Румен Спецов е дал необичайно за него пространно интервю за румънския вестник "Либертатя". Спецов е бил в Румъния, за да събере данни за работата на голяма петролна руска компания, която отдавна има дейност и в България. Той отбелязва, че компанията през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната. Спецов уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании. По същия начин компанията действала и в Румъния. Въпреки настояването на журналиста Спецов отказва да назове името й, въпреки че е очевидно коя е компанията. 

"Дневник" припомня изказване на Асен Василев като финансов министър, че "Лукойл Нефтохим Бургас" е започнала да плаща данък печалба. През лятото той съобщава в интервю за "Дневник", че  компанията винаги е на загуба, поради което не плаща и данъци в България.

Пред румънския вестник Спецов казва, че специалните служби са разкрили кой е отправял заплахи към семейството му. Това става известно за първи път. Преди 2 месеца Асен Василев съобщи за заплахите към семейството на Спецов, което живее в Дубай, също по странен начин в интервю за бТВ. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков научи за заплахите от телевизията. 

На въпрос на водещия дали и новата партия "Продължаваме промяната" няма да се поддаде на изкушенията на властта, Спецов казва, че "никой от "Продължаваме промяната" не е влязъл в политиката да прави пари". Шефът на НАП отговаря доста информирано за ПП, въпреки че не е известно да е член на новата партия. Той дава за пример съпредседателите на политическата сила Асен Василев и Кирил Петков, които "имат успешен бизнес и са милионери". За себе си казва, че семейството му продължава да живее в Дубай. Шефът на НАП разказва и как агенцията е успяла да събере за първите 6 месеца на 2021 г. с 20% повече приходи в сравнение със същия период на 2020 г. Тези пари били насочени към пенсионерите. Той обяснява, че родителите му, които са пенсионери, получават по около 200 евро пенсия,  с която е невъзможно да се живее. От разказа му става ясно, че е напуснал НАП през 2015 г. заради ГЕРБ и Бойко Борисов, които били направили държава в държавата. "Ръководих в НАП отдела за борба с измамите, но се видя, че не мога да работя. Тази година, когато ме поканиха да се върна, видях , че има надежда. Доверих се на финансовия министър Василев, познавах и хората в НАП", казва Спецов. 

Това, което го впечатлява в румънския опит е, "антикорупционна политика, която се провежда повече от 10 години и която пряко подобрява икономиката. Второто нещо е данъчната система. Изглежда, че прилагаме подобни стратегии за ниски преки данъци, като същевременно увеличаваме събираемостта и намаляваме сивата икономика. Ние работим отлично с ANAF(румънската НАП) в областта на ДДС измами с участието на български и румънски фирми и непрекъснато развиваме сътрудничеството си."

Оказва се, че българските данъчни имат по-високи заплати от румънските си колеги. Началната заплата е 700 евро плюс тримесечни бонус, разказва Спецов. Шеф на отдел получава 2000 евро и бонуси. По повод проверката на фирмата, която е притежавал и след това прехвърлил на бедняк и която се оказа с над милион неплатен ДДС, Спецов отговаря, че целият случай бил политическа атака и че всичко е наред. 

 

Още

Румъния се откъсва от България в борбата с корупцията

27.09.2022

214
България и Румъния се договориха за Дунав мост-3

27.09.2022

5101
Как да проверим имаме ли неплатени глоби, такси и данъци

16.09.2022

5628