Quantcast
Кьовеши доказва с присъда, че прокуратурата на ЕС вече работи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Кьовеши доказва с присъда, че прокуратурата на ЕС вече работи

Първият осъден е кмет в Словакия, който получи три години затвор условно
25 642
 Илияна Кирилова
Лаура Кьовеши очаква сигнали от България, които не трябва да минават задължително през нашата прокуратура

Словашки съд издаде първата осъдителна присъда в резултат на разследване на новосъздадената Европейска прокуратура по дело за опит за измама със средства на ЕС, съобщи съдът в сряда, цитиран от БГНЕС.

Бившият кмет на Просачов, село в Източна Словакия, който в официалните съдебни документи е посочен само като "J.S.", се призна за виновен за фалшифициране на документи с цел незаконно получаване на средства от ЕС.

Кметът е извършил "престъпление, с което е накърнил финансовите интереси на Европейския съюз", заяви говорителката на съда Катарина Куджакова пред АФП.

В изявлението на прокуратурата, която започна да функционира през юни, се казва, че "общата щета, която би могла да бъде причинена, е над 93 000 евро".

В решението си от понеделник съдът наложи тригодишна условна присъда на бившия кмет, на когото също така е забранено да заема публични длъжности в продължение на пет години.

Присъдата е окончателна и не може да бъде обжалвана, заяви съдът.

Европрокуратурата е със седалище в Люксембург и се ръководи от Лаура Кьовеши, бивш ръководител на румънската антикорупционна служба, която обеща да проверява "силните" и "опасните".

 

Още

Кметът на Годеч преследва трафиканти на мигранти

25.09.2022

1016
Първото дело на Кьовеши в България приключи с условна присъда

21.09.2022

26341
Съдът поряза мераците на кмета на Царево за залива Корал