Quantcast
24 ноември ще е Ден на траур | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

24 ноември ще е Ден на траур

Черното денонощие в България започна с девет жертви при пожар в старчески дом
Обновена
4 925
 Илияна Кирилова
Национален траур бе обявен и през 2018 г. след трагедията в Своге.

24 ноември ще е Ден на национален траур, обяви днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред журналисти в Дългопол. Малко по-късно правителството взе нужното за целта решение. Донев посети община Дългопол заради трагедията, с която стартира черното денонощие у нас - при пожар в старческия дом в местното село Рояк загинаха 9 души. Поводът за траура е ужасяващата катастрофа на магистрала "Струма", както и инцидентът в приюта.

Македония също обяви траур. Той ще продължи три дни. Причините за трагедията с автобуса тепърва ще се изясняват. 

В Рояк ужасът се разигра около 18 часа в понеделник. Огънят най-вероятно е лумнал от дървения покрив. Днес на място се провеждат следствените експертизи. Най-често споделяната версия от местните хора е късо съединение в бойлер. Преди инцидента е имало няколко прекъсвания на тока в селото, съобщи пред радио Варна кметът на Рояк Мехмед Кодран.

Община Дългопол обяви траур. Късно в понеделник премиерът Стефан Янев съобщи, че стартират "задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции в интерес на тяхната по-голяма сигурност". От думите на Донев обаче се разбра, че проверки в старческите домове вече се извършват от органите на неговото министерство. Те започнали през август. Били наложени и съответните наказания.

Донев съобщи още, че откъм персонал приютът е бил обезпечен с над 30 служители. Конкретно в понеделник вечерта 8 са били на смяна. 

Успоредно през деня стана ясно, че една от жертвите в Рояк е починала в линейката. Пожарникарите са се отзовали за десетина минути. Евакуацията на възрастните и болни хора, някои от които в инвалидни колички, или с деменция, е била доста трудна. 

Оцелелите обитатели - 48, са настанени в хотел в спортния комплекс в село Аспарухово. Те се чувстват сравнително добре. Една част са били потърсени от близките си и ще бъдат върнати при тях. Други ще бъдат преместени в домове във Варна и Бяла. Трети ще останат в Аспарухово, ако се налага. Тепърва ще се уточняват финансовите отношения между хосписа и обитателите му. 

Доброволци помагат да бъдат осигурени добри условия за оцелелите хора. Даряват се дрехи, одеяла. "Към момента е нужно само спално бельо!", информира вечерта кметът на Дългопол Георги Георгиев, благодарейки за отзивчивостта на многото състрадателни хора.

Преди по-малко от 5 месеца, отново пожар в старчески дом отне живота на 4 души. Като причина тогава се сочеше неправилно боравене с контактите при включването и изключването на климатика:

 

 

Още

Кандидат-премиерът на ГЕРБ ще е австралийски пожарникар
Пожар в центъра на Москва взе седем жертви

21.11.2022

431
Двамата загинали от ракета в Полша бяха погребани с държавни церемонии

20.11.2022

580