Quantcast

Медия без
политическа реклама

Радев към новото мнозинство: Нямате право на грешки

В победата си президентът видя желанието на народа "за отстраняване на мафията от властта"

21 Ноем. 2021Обновена
Снимка: БГНЕС

"Новият парламент няма право на грешки, защото хората няма да простят. Всеки от тези партии, който пренебрегне това - ще бъде самоубийство. Ще бъде отречено от хората, ако партиите тръгнат срещу волята на народа. Очакванията на обществото са, че трябва да се види отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система, да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци, да вземе отлагани с години решения".

Това бяха първите думи на президента Румен Радев, който печели втори мандат на "Дондуков" 2. Радев допълни, че борбата с пандемията от ковид остава приоритетна задача, а новото правителство "не трябва да отстъпва от националните позиции, особено когато залогът е за българската идентичност и история".

"Това е победа на взаимното ни доверие, на солидарното ни чувство, че заедно можем да успяваме", каза Радев пред журналисти в изявление в НДК, зад когото бе застанала внушителна група от представители на Инициативния му комитет и предизборния щаб.

"Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо, не се потвърдиха. Връщането на статуквото не се състоя", посочи още президентът. Според него "България издържа този изпит на демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата".

По думите му "връщането на статуквото на бял кон не се състоя, въпреки огромните пари, инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини и режисирани скандали". Радев заяви още, че българските избиратели "ясно са показали желанието си за промяна - скъсване с корупцията, грабежа и беззаконието. За отстраняването на мафията от властта". "Въпреки инсинуациите и пропагандата, които ни заливаха ежедневно с фалшиви новини и режисирани скандали", посочи още той.

Румен Радев обеща изборният му слоган "С вас сме" да остане негово кредо и в бъдеще. Според него предстоят още много и то сериозни усилия, но България излиза от "застоя и автокрацията" и отива на пътя на модернизацията. "Оптимист съм", заключи той. И въпреки многобройните журналистически въпроси не отговори на тях.

Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари за подкрепата и че българите са показали, че са "граждани, а не поданици".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?