Медия без
политическа реклама

Разузнаванията на САЩ и Украйна: Москва ще нападне до февруари

Вашингтон подклажда истерия по отношение на евентуално руско нахлуване, обяви Дмитрий Песков

21 Ноем. 2021
Архив ЕПА/БГНЕС

Русия е "концентрирала" над 92 000 войници близо до границите на Украйна и се "готви да я атакува" в края на януари или началото на февруари 2022 г., обяви в интервю за американското военно издание Military Times ген. Кирил Буданов, ръководител на военното разузнаване на републиката,цитиран от Агенция Фокус.

„Такава атака вероятно ще включва въздушни удари, артилерийски и танкови атаки на изток, последвани от въздушни удари в Одеса и Мариупол“, заявява генералът.

Също така, според него, територията на Беларус ще бъде използвана за "нахлуване" в Украйна. До този извод генералът заявява, че стигнал след проведените тази година руско-белоруски учения „Запад – 2021“. Буданов каза, че последствията от хипотетична атака ще бъдат по-пагубни за Украйна от въоръжения конфликт в Донбас.

Само часове по-рано стана ясно, че американското разузнаване е предупредило европейските съюзници за нарастващата заплаха от руска инвазия в Украйна с настъпването на зимата. За това съобщи американския телевизионен канал CBS.

„Нашествието зависи от времето, но може да се случи в рамките на седмици, ако няма западна намеса“, са заявили информирани служители пред CBS. Източниците отбелязват, че предполагаемото натрупване на войски на Руската федерация на границата с Украйна наскоро надхвърли предишните подобни действия на руските власти.

 

Целта на посещението на директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс в Москва е била да се заяви ясно на Русия, че САЩ следят отблизо концентрацията на руски войски близо до украинската граница, предава CNN, цитирана от Агенция Фокус.

„За разлика от натрупването на сили през пролетта, което се разглеждаше като демонстрация на сила, служители на американското разузнаване предупреждават, че сегашното може да бъде подготовка за действителна инвазия в Донбас в Източна Украйна“, се казва в изявлението.

Каналът припомня, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е казал в петък, че Алиансът следи отблизо "голямата и необичайна концентрация на руски войски" близо до границата с Украйна. След среща с германския канцлер Ангела Меркел той каза, че е наложително Русия „да демонстрира прозрачност по отношение на това военно натрупване, деескалация и намаляване на напрежението“.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна Съединените щати, че подклаждат "истерия" по отношение на евентуално руско нахлуване в Украйна, след като западните държави обвиниха Москва в струпване на войски край бившата съветска държава, предава БГНЕС.

Коментарите му идват, след като тази седмица западните държави изразиха тревога от руската военна активност край Украйна, а Вашингтон заяви, че има "реални опасения" от това, което нарече "необичайна" активност.

"Тази истерия се раздухва изкуствено", заяви Песков по държавната телевизия. "Тези, които са докарали въоръжените си сили от чужбина, ни обвиняват в необичайна военна активност на собствената ни територия. Това са Съединените щати."

Украинската армия е въвлечена в тлеещ конфликт с проруските сепаратисти в два отцепнически региона, граничещи с Русия, от 2014 г. насам, след като Москва анексира Крим от Украйна. Киев и западните му съюзници обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжия през границата в подкрепа на сепаратистите - твърдения, които Москва отрича. 

Коментарите на Песков идват, след като в събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отказа да каже дали американското разузнаване смята, че руският президент Владимир Путин има за цел да заграби земя от Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обсъди със зам. държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд взаимодействието в сферата на сигурността „в контекста на противодействието на Руската федерация“.

"Ние не знаем какви са намеренията на президента Путин. Но знаем какво се е случвало в миналото", заяви Блинкен. "Познаваме наръчника, който се опитва да се позове на някаква илюзорна провокация от страна на Украйна или която и да е друга държава и да използва това като оправдание за плановете на Русия да направи това през цялото време."

От своя страна Путин заяви в четвъртък, че Западът "ескалира" конфликта в Украйна, като провежда учения в Черно море и прелита с бомбардировачи близо до границите ѝ.

След засилване на насилието в началото на годината, през пролетта Русия съсредоточи около 100 000 войници по границите на Украйна, което породи опасения за сериозна ескалация на конфликта.

По-късно Русия обяви изтегляне на войските, но както Украйна, така и нейният съюзник Съединените щати заявиха тогава, че изтеглянето е ограничено. Конфликтът е отнел живота на повече от 13 000 души през последните няколко години.

 

 

Още по темата