Медия без
политическа реклама

Украйна обсъди с Виктория Нюланд противодействието срещу Русия

Украинският военен министър поиска помощ и от Пентагона по време на посещението си във Вашингтон

20 Ноем. 2021
Архив ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников обсъди със зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд взаимодействието в сферата на сигурността „в контекста на противодействието на Руската федерация“. Това съобщиха от пресслужбата на украинското министерство на отбраната, веднага след срещата между двамата във Вашингтон.

Резников е на няколкодневно посещение в САЩ в търсене на подкрепа, включително финансова и военна. От няколко седмици насам Киев и западните страни изразяват загриженост заради предполагаемо засилване на „агресивните действия“ от страна на Русия в близост до украинските граници. Няколко авторитетни западни медии твърдят, че Руската федерация концентрира техника и войски край Украйна.

 

Нови сателитни снимки, направени в понеделник, потвърждават, че Русия отново струпва войски и военно оборудване на границата с Украйна след голямата концетрация на сили тази пролет, пише Politico, цитирано от Агенция Фокус.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков контрира преди дни, че Русия придвижва войски на нейна територия и по своя преценка. Според него това не заплашва никого и не трябва да тревожи никого. Независимо от тезе уверения обаче, напрежението не стихва и то доведе да дипломатически совалки, включително с участието на ЕС и САЩ.

"Министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников, заедно с посланика на Украйна в САЩ Оксана Маркарова, се срещнаха със зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси за взаимодействието в контекста на новите заплахи за сигурността, причинени от действията на Руската федерация“, се казва в изявлението по повод срещата във Вашингтон. В него се посочва и, че отделно страните обсъдили практическите аспекти на развитието на стратегическото партньорство между Украйна и Съединените щати в контекста на прилагането на разпоредбите на актуализираната Харта за стратегическо партньорство.

Някои руски граждани са извадени от санкционния списък на САЩ в замяна на съгласието на Москва за посещението на зам.  -държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд.

„Общата ни задача е да направим всичко възможно загубите от евентуална ескалация да станат все по-неприемливи за агресора. Това изисква завършване на реформите, последователност, ресурси и стратегически партньори. Силен тил и армия, активно сътрудничество и подкрепа на партньорите е най-добрият начин за увеличаване на шансовете за политико-дипломатическо уреждане и сигурност на източната граница на Европа“, цитира Резников уебсайтът на Министерството на отбраната на Украйна.

Украинският министър на отбраната обяви, че е поискал от шефа на Пентагона Лойд Остин допълнителна помощ за защита на въздушното пространство и крайбрежието на страната. Пентагонът по-рано съобщи, че Остин е имал среща с Резников, по време на която потвърдил ангажимента на САЩ за укрепване на отбраната пред външните заплахи.

 

"Сега" припомня:

Джо Байдън върна в голямата американска дипломация Виктория Нюланд като я посочи за за поста на зам.-държавен секретар по политическите въпроси. Тя е третата по ранг в Държавния департамент. В администрацията на Барак Обама Нюланд беше пом. държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд стана особено известна покрай Майдана в Украйна.

По време на масовите протести в Киев, които в крайна сметка доведоха до свалянето на украинския лидер Виктор Янукович, Нюланд беше един от представителите на Запада, които публично подкрепиха демонстрантите. Тя беше широко известна със срещата си с протестиращите, припомня Политико. Тя е считана за "ястреб" по отношение на Русия. През 2018 г. Москва й отказа дори виза, като обяви, че тя е в нейните санкционни списъци. 

Нюланд бе пом.-държавен секретар при трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама. Тя подаде оставка през 2017 г., независимо, че според американските медии, тогава тя не е била в списъка на Доналд Тръмп за махане.

Виктория Нюланд бе в България през 2016 г. като пом.държавен секретар. Интересно е да се отбележи, че тогава тя се срещна с Бойко Борисов, с когото говориха за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получила за изграждането на газов хъб „Балкан”. Пет години по-късно нито хъб има, нито още е готов интерконектора, но все пак има публични изявления, че се работи по него. Няма движение и по друг обсъждан по онова време въпрос - отпадането на американски визи за българите.

Още по темата