Медия без
политическа реклама

Реплика на Румен Радев за Крим ядоса Украйна

Няма никаква драма, коментира реакцията на Киев държавният глава

19 Ноем. 2021Обновена
БНТ

Реплика за Крим, подхвърлена от Румен Радев по време на телевизионния му диспут с Анастас Герджиков вчера, предизвика ответна реакция от страна на украинското външно министерство.

Между двамата претенденти се заформи спор за отношенията с Русия и, по-конкретно, за последствията от украинската криза. Герджиков настойчиво питаше действащия държавен глава чия територия според него е завладеният от руската армия полуостров Крим. Накрая Радев отвърна: „Руски е в момента, какъв да е?”

В дебата преди кандидат-президентския балотаж, проведен по по БНТ, един срещу друг се изправиха издигнатите от инициативни комитети Румен Радев и Анастас Герджиков. На първи тур устременият към втори мандат Радев (подкрепен основно от БСП, ПП, ИТН и “Изправи се.

Точно тези думи не се харесаха на властите в Киев. От украинското външно министерство днес публикуваха официален коментар (пълният му текст - тук). В него се съобщава, че е проведен разговор с българския посланик в Киев Костадин Коджабашев. Предадено му е, че украинската държава смята за „неправилни и неприемливи” изявленията, направени от Радев по време на дебата.

„Беше подчертано, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседски отношения между Украйна и България, и са в остро противоречие с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници”, допълва се в коментара.

А накрая се посочва: „Очакваме от българския президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление.” Румен Радев и неговият инициативен комитет засега запазват мълчание.

Според съобщението българският посланик е уверил украинските си колеги, че „България твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна, статута на Крим като неделима част от държавната й територия и усилията за прекратяване на окупацията, в частност чрез участието на България в Кримската платформа”.

 

РАДЕВ: НЯМА НИКАКВА ДРАМА

При закриването на кампанията му в Пловдив Румен Радев бе попитан за реакцията на украинското министерство на външните работи и отговори така:

"Няма никаква драма въпросът е абсолютно ясен. Анексацията е в нарушение на международното право, но както казах и снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски."

 

РЕАКЦИЯ И ОТ ЕВРОКОМИСИЯТА

Часове след реакцията от Киев и от Еврокомисията коментираха думите на Румен Радев на снощния дебат. В отговор на журналистически въпрос говорителят на ЕК Петер Стано заяви, цитиран от БНТ:

"Европейската позиция за Крим е много ясна от 2014 г. насам и оттогава е препотвърждавана и преповтаряна безброй пъти. От гледна точка на Европйския съюз и неговите 27 държави-членки Крим е украински. Крим представлява украинска територия, която беше незаконно анексирана от Русия в нарушение на международното право".

Още по темата