Quantcast
МВР ще подава дела на Кьовеши без посредничеството на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР ще подава дела на Кьовеши без посредничеството на Гешев

За това е настояла самата европейска главна прокурорка
7 157
 БГНЕС
Гешев вече няма да държи монопола върху това кои дела да бъдат препратени на европейската прокуратура.

Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници" вече ще могат да сигнализират Европейската прокуратурата за образувани в България разследвания, които според тях са от компетентността й. Досега тази комуникация бе монопол за Върховната касационна прокуратура. Сега вече МВР и митниците ще могат да уведомяват ръководената от Лаура Кьовеши европрокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване, обяснява Министерството на правосъдието.

След нотификацията от София ръководената от Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура, обяснява правосъдното министерство. И напомня, че за подобно действие е настояла Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

"Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от националните органи на България", обяснява МП.

МВР и Агенция "Митници" ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

МП напомня, че и всички граждани имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена тук.

 

Още

Румен Радев падна в капана на апетита си за власт
ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

01.12.2022

Обновена

3488
240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

28.11.2022

1622