Quantcast
Изтребител F-16 на гръцките ВВС се разби на Пелопонес | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Изтребител F-16 на гръцките ВВС се разби на Пелопонес

Пилотът е успял да катапултира и е в добро състояние
2 805
 Архив ЕПА/БГНЕС

Изтребител F-16 на гръцките военновъздушни сили се разби днес при излитане от авиобаза "Андравида" в северозападната част на полуостров Пелопонес, пилотът е катапултирал и състоянието му е добро. Това съобщи гръцкият телевизионен канал ERT1, цитиран от БГНЕС. Според него катастрофата е станала по време на излитане в рамките на тренировъчен полет в близост до базата в Андравида, където е разположено 117-о авиационно крило на гръцките ВВС.

Причината за катастрофата на едноместния изтребител все още не е известна. Командването е разпоредило разследване на инцидента.

Само ден по-рано се разби и супермодерен и много скъп изтребител F-35 от британски самолетоносач. Инцидентът стана  в Средиземно море. И в този случай пилотът се спаси след успешно катапултиране. 

Инцидентът се случи при при рутинна операция над международни води. Все още не е обявена каквато и да е конкретна причина, която да е довела до катастрофата. Не се смята, че са замесени враждебни действия. Разследването вероятно ще се съсредоточи върху потенциална техническа или човешка грешка.

Още

И САЩ се похвалиха с успешен тест на хиперзвукова ракета

17.05.2022

5627
Покупката на още 8 F-16 - сделка на годината или политическа бомба
Гръцки самолет ще патрулира в Черно море с българска поддръжка

11.05.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1458