Медия без
политическа реклама

Клошар е изтеглил 18 млн. лева от парите за "Хемус"

Мъжът е починал от Covid, потвърди вътрешният министър Бойко Рашков

18 Ноем. 2021
Фейсбук профил на Мая Манолова

Клошарят Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ "Хемус", след което е починал от Covid. Това първо беше съобщено от разследващия сайт bird.bg, а днес вътрешният министър Бойко Рашков потвърди информацията.

В разследването става дума за мъж, който е живял изключително бедно в монтанското село Златия. Той е бил регистриран като пълномощник на куха фирма, използвана в схемата за източване на милионите за магистралата. Съседи на Митриков разказват, че преди да почине се похвалил, че очаквал да му платят 20 000 лв. Днес вътрешният министър заяви единствено, че се надява и други замесени в източването на "Хемус" да не починат от Covid.

Към момента все още не е ясно кой е крайният получател на милиони левове кеш, които са били платени авансово за строителството на магистралата. МВР разкри, че 60 млн.лв., получени за Лот 5 на АМ "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Според разследващите схемата е реализирана посредством буферно дружество, което е имало за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора за строителство, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. "Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер“, съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Въпросните кухи фирми са регистрирани няколко дни преди това с капитал от по 2 лв. -  без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала. "Тези хора нямат никаква представа, че имат такива фирми, извикани са на кафе, подписали са документи, без да знаят какви. Същите тези са подписали пълномощни на трети лица, също криминално проявени и също установени", разказа още Тодоров.

Договорите за ЛОТ 5 са сключвани преимуществено с фирма "Водно строителство-Благоевград". Фирмата има договор от 22 май, 2020 г. за временно предоставяне на транспортни средства, механизация и оборудване. Контрактът е без посочена крайна цена и точно количество дейности, като плащането се извършва на базата на предложени единични цени. За същия ЛОТ 5 с "Водно строителство-Благоевград" има и втори договор от същата дата - 22 май, 2020 г., на стойност 97 800 013 лв., с предмет "доставка на материали и изделия". Реален собственик на "Водно строителство - Благоевград" е Виктор Велев, управител и на "Грома холд", който пък е надзорник на ЛОТА-а. По информация на "Свободна Европа" той е бил сред арестуваните от полицията за 24 часа.

Още по темата:

Десетките милиони аванси за изграждането на автомагистрала „Хемус“ са раздавани с абсурдни договори. Голяма част от контрактите са много лаконични – от по 5 страници, като някои от тях предвиждат нелогични плащания.
Изтеглените в брой общо 60 млн. лв. предназначени за строителството на ЛОТ 6 на магистрала "Хемус", са били занесени на един човек, който впоследствие ги е предал на друго място. Това обясни пред "Нова тв" зам.
Двама бивши регионални министри от ГЕРБ - Петя Аврамова и Николай Нанков, ще бъдат призовани за разпит в МВР във връзка със строежа на магистрала "Хемус". Това каза пред "Сега" вътрешният министър Бойко Рашков. Той поясни, че от полицията зависи кога ще са разпитите.

 

Още по темата