Quantcast
КПКОНПИ влетя в община Варна заради поръчка за 85 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

КПКОНПИ влетя в община Варна заради поръчка за 85 млн. лв.

Проверява се покупката на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях, твърди антикорупционната комисия
Обновена
5 958
 КПКОНПИ

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ влязоха днес в община Варна. Те извършват действия на място, след "постъпила информация в сигнал относно процедура по сключване и изпълнение на договор за обществена поръчка, както и допълнителен анекс към него". Това става ясно от официално съобщение на антикорупционната комисия.

Поръчката е от 2021 г., на стойност 85 000 000 лв., отпуснати като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“, за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.

Сигналът, по който КПКОНПИ работи, се отнасял до данни, че обществената поръчка е манипулирана в полза на определен изпълнител и са осъществени корупционни действия от служители на Община Варна, включително от лица, заемащи висши публични длъжности. Изземва се документация и се снемат обяснения от длъжностни лица в сградата на общината.

Паралелно с това, служители на дирекция „Противодействие на корупцията“ изискват и документи от Областна администрация Варна, по повод друга проверка, с предмет промяна на статута на имоти – частна държавна собственост и разпореждане с тях, осъществено за периода 2018 г. - 2020 г.

 

КОНТРА

По-късно днес пресцентърът на община Варна разпрати съобщение, в което обяви, че комисията е разпратила грешна информация. "Община Варна оказва пълно съдействие на служителите на КПКОНПИ, Възложител на обществената поръчка е "Градски транспорт" ЕАД, а не Община Варна. В официалното прессъобщение на КПКОНПИ има неточна и подвеждаща информация за сключен договор по обществената поръчка с избран изпълнител и анекс към него. Истината е, че обществената поръчка не е завършена със сключен договор. В момента има подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за класиране, които КЗК е отхвърлила като неоснователни. В момента тече срок за обжалване на решението на КЗК пред ВАС", гласи съобщението.

Още

КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за "НАПЛийкс"
КПКОНПИ взе антинаграда за достъп до информация заради Слави Трифонов

28.09.2022

9007
Проверка постави под съмнение обществената поръчка за машинния вот

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3798