Quantcast
Минеков търси нов офис на ГЕРБ, за да ги изгони от НДК | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Минеков търси нов офис на ГЕРБ, за да ги изгони от НДК

В продължение на години Дворецът е бил подложен на грабеж, заяви служебният министър
Обновена
2 463
 Илияна Кирилова

Процедурата за изгонване на партийната централа на ГЕРБ от НДК „се движи“, съобщи служебният министър на културата Велислав Минеков след заседанието на Министерски съвет днес. Още през септември той намекна, че ще "помоли настойчиво" партията на Бойко Борисов да освободи 16-ия и 17-ия етаж на НДК, които заема от години. 

„В момента търсим място, където да преместим тази площ, която е щета за НДК", коментира той пред bTV. Сайтът "Медиапул" уточнява, че проф. Минеков води активни разговори с областната администрация, която е собственик на тези площи. Целта е да бъде намерено ново помещение на ГЕРБ, а тези два етажа да бъдат върнати във владение на Двореца на културата. 

От партия ГЕРБ обаче продължават да настояват, че не са получавали официална информация за намеренията на министъра и нямат отношения нито с МК, нито с НДК, а само с областна администрация - София. Те препоръчаха Минеков да прочете Закона за политическите партии и Закона за държавната собственост, които уреждали подобни въпроси, пише още Медиапул.

В същото време служебният министър уточни, че са предприети мерки за спасяване на НДК, който в последните години е бил подложен на "грабеж". "Приватизиран е „Английският двор“, приватизиран е покритият паркинг, паркингът изведнъж е станал собственост на общината. Спрени са всички източници на доходи", уточни професорът. 

"В НДК имаме огромен дълг за изплащане. Абсолютно нищо не е направено по отношение на енергийна ефективност. Миналия месец сметката за електричество е близо 500 000 лева“, съобщи още Минеков. "За да върнем тези 90 млн. лева общ дълг на НДК, може би трябва да поканим АББА, които да изнасят концерт всяка вечер там и ако може, да не получават хонорар“, пошегува се министърът на културата.

 

Остров

През годините е имало опити за "плячкосване" на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол - разпродаване на строителни петна, на които да се строи архитектура, която да наподобява архитектурата в Созопол, съобщи на същия брифинг министърът. "Той е абсолютно ограбен, до последно, липсват два торпедни кратера, достойни за всеки световен музей, унищожен е виенският парапет, нарязан и претопен. Имало е идея и островът да стане хазартен център, което също е опит за плячкосване."

Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова от съществуващата разруха, причинена от мераклиите да го управляват по престъпен начин, похвали се още Минеков.

Ключови думи:

Велислав Минеков, НДК, ГЕРБ

Още

Смъртни врагове се коалираха за кметските избори в Нова Загора

04.07.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7493
Кюлче ли бе - да го опишеш, пачка ли бе - да я преброиш
Лошо, по-лошо, нов кабинет

04.07.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

5951