Медия без
политическа реклама

Разписките върнаха стари проблеми при обработката на изборните книжа

Огромните струпвания от членове на секционни комисии, за които смятахме, че ще останат в миналото, отново се наблюдаваха навсякъде из страната

15 Ноем. 2021Обновена
БГНЕС
От Стара Загора.

Както се очакваше, въведеното ръчно броене на машинните разписки във всички секции, където се гласуваше с устройствата, предизвика големи проблеми. Дълги опашки се извиха пред районните избирателни комисии (РИК), където секционните комисии (СИК) трябваше да предадат изборните си книжа. Върнаха са неприятните картини на членове на СИК, спящи по земята, докато чакат да им дойде редът.

Около 23 часа снощи се образува струпване на хора в столичната зала „Арена Армеец“, където трябва да се отчетат 1200 протокола. Подобна бе ситуацията в Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Кърджали. Противоепидемичните мерки не се спазваха, а студуващите хора бяха изнервени. Специално в родопския град опашката достигна 100 метра. В Стара Загора припадна човек и трябваше да бъде извикана линейка, която го отведе, макар при пристигането човекът вече да се бе окопитил. 

Причината за забавянето е бавната обработка на протоколите след намерени грешки в тях. А също и усложнената документация, с която трябваше да се справят секционните комисии, заради броенето на разписките. Вчера от 23-та РИК-София град съобщиха, че знаят за около 100 случая на скъсани машинни бележки заради избиратели, които са направили грешки и не са упражнили вота си, както са искали.

В „Арена Армеец“ опашките продължиха и сутринта на следващия ден. Членове на СИК бяха недоволни. "Организацията е лоша. Машините са прекрасна работа, но тази бумащина е отвратителна“, каза един от тях, цитиран от БГНЕС. „Хората помогнаха, колкото се може по-бързо минахме, но самите секции с това преброяване ръчно, писане, през няколко часа нови инструкции, ни забавиха“, коментира друг. Средно около час повече са се забавили секционните комисии с приключването на изборния ден заради броенето на разписките.

Заради сгрешени протоколи се бавеше предаването на изборните книжа за област София, твърдят от 26-а РИК, цитирани от Нова ТВ сутринта. „Пристигнахме преди около 10 часа. Измъчихме се. Предният път не беше така”, коментираха чакащите. Добрата новина е, че хората са на топло в автобуси, където изчакват реда си, за да влязат в залата. „Най-често хората бъркат в преброяването на бюлетините. Забавя ни и преброяването на контролните разписки. Пълно е с грешки”, коментира Димитър Димитров, председател на 26-а РИК.

Особено сериозно беше положението пред РИК Стара Загора. И сутринта стотици членове на СИК продължаваха да чакат, за да предадат документите си. Залата на културния център в града е препълнена, хората спят по столовете и на земята, а някои комисии чакат навън, разказа БГНЕС. Положението все пак е по-добро, тъй като снощи чакащите хора буквално са запушили пешеходната улица в града.

Във Велико Търново броенето на контролните разписки от машините е забавило средно с час и половина предаването на изборните книжа в местната РИК. Няма разминаване на разписките с протоколите от машините, но отнема време броенето на 50 купчинки с контроли за двата вота, коментираха Ана Атанасова и Димитринка Бояджиева, председатели на секционни комисии в града на болярите.

Още по темата