Медия без
политическа реклама

Полицията задържа кмета на Сандански

Вътрешното министерство заподозря, че в Сливен контролират вота с мерките срещу ковид

14 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Кметът на Сандански Атанас Стоянов (ВМРО) е бил задържан по сигнал за купуване на гласове, съобщава Би Ти Ви. По първоначална информация, въпросният сигнал бил, че в жабката на неговия автомобил има парични средства. Задържането е станало на пътя между селата Склаве и Ново Делчево. Според Нова тв, версията на кмета е че въпросните пари са подхвърлени и той е обект на постановка. Обиските и претърсванията продължават. 

Часове по-рано МВР пък  заподозря, че в Сливен използват противоепидемичните мерки, за да наблюдават и броят хората, които гласуват в областта срещу заплащане. Това казаха от министерството пред "Сега". Причината е заповед на кмета на общината от 12 ноември (виж снимката). С нея Стефан Радев определя кметовете и кметските наместници за длъжностните лица, които следят за спазване на антиковид мерките при провеждането на изборите в сградата, в която се помещава избирателната секция и около нея.

Така на практика общинската администрация може да обикаля около местата за гласуване съвсем спокойно и да наблюдава кой и кога отива да гласува, коментираха от МВР. Според тях няма друга подобна заповед в цялата страна. Проверка на "Сега" показа, че тази заповед РД 15-2036 не е качена в изборната секция на сайта на общината, където са останалите заповеди, свързани с вота.

МВР предприе засилени мерки за сигурност в изборния ден, като изкара няколко хиляди полицаи, които участват в охраната на секциите и следят за реда в цялата страна. 

Още рано сутринта бе констатирано и първото нарушение. Според официално съобщение на МВР, в хода на полицейските действия за превенция и противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, служители от ОДМВР - Хасково проверили жител на село Караманци, за когото имало данни, че агитира в полза на определена политическа партия. Той бил засечен пред една от секциите в селото и в него били намерени списъци с имена на хора, бюлетина-образец и около 2000 лева, които са иззети с протокол. 

Няма никакви сериозни поводи да мислим, че някои се старае да злоупотреби с машини и правото на гражданите да гласуват по съвест и убеждение. Имаме отделни случаи, в които все още продължават да се купуват гласове в някои региони. Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков, след като гласува на изборите.

"В днешния ден нямаме остри сигнали за проблеми с изборния процес. За момента протича нормално. Надяваме се да продължи така", посочи Рашков.

По думите му колкото повече граждани гласуват днес, толкова по-добро бъдеще ще имаме утре. "Гласувах в държавата да има такова управление, което да не позволи повече кражба като тази, която е извършена в последните години във връзка със строителството на магистралите в страната. Нарекъл съм я "кражбата на века", добави той.

Рашков припомни и за разкритите случаи за опит за купуване на вот в страната през последните дни.

"Едно от новите изобретения на политическите ни партии е да съветват, който е болен от COVID-19, да заяви, че около него има доста контактни лица. Така се осигурява броя избиратели за подвижна урна - начин, по който елиминира в голяма степен контролът как се гласува", добави той.

МВР припомня: Може да получите удостоверения за гласуване и днес

От МВР напомнят, че през днешния ден хората, които нямат валидни лични документи, могат да получат удостоверения за гласуване. Това може да стане в звената за документи за самоличност от 8.30 до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

Общо  309 лъча с камиони охраняваше жандармерията при превоза на машините в петък. До момента образуваните досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите са над сто. 

Ключови думи:

МВР, избори, Сливен

Още по темата