Quantcast
ЦИК реши отново да се броят всички бележки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ЦИК реши отново да се броят всички бележки

ВАС ще разгледа жалбите срещу решението за контролните разписки в понеделник
Обновена
7 248
 Илияна Кирилова

Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи дела по внесените днес жалби срещу ръчното броене на 100% от разписките от машинното гласуване. Съгласно Изборния кодекс ВАС трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите.

От съда информираха, че "в 15.41 часа Централната избирателна комисия внесе в деловодството на ВАС две жалби - едната от ПП „Изправи се БГ! Ние идваме“ и ПП "Демократична България - Обединени“ и другата от кандидата за депутат на „Изправи се БГ! Ние идваме“ за 7 МИР – Габрово Теодор Георгиев. След проверка беше установено, че в преписките липсва препис от протокола от заседанието на ЦИК, проведено късно снощи. Липсващият документ е внесен в деловодството на съда в 16.35 часа. Веднага след отстраняване на непълнотата ВАС образува и насрочи делата, които ще бъдат разгледани в открито съдебно заседание в 15.00 часа в понеделник, 15 ноември.

Снощи Централната избирателна комисия (ЦИК) за пореден път показа колко неустойчиви са позициите, които заема. На заседанието си органът отново преобърна мнението си за броенето на контролните разписки на машините. Комисарите решиха, че бележките ще се броят във всички избирателни секции с машинно гласуване в страната и в чужбина.

С новото си решение ЦИК се отметна от досегашното си, че такова броене ще се проведе само в 30 процента от секциите, и се върна към първоначалната си идея за 100-процентово броене. С което гарантира часове допълнителна работа на секционните избирателни комисии, които ще трябва да свършат тази задача. Няма особено съмнение, че ще се стигне и до грешки при броенето. А това ще подрони допълнително доверието в машинния вот, вместо да го укрепи.

"Ако искам да дискредитирам изборите, гласувам за парламент и за президент и после пущам само една бележка. Тогава? СИК не може да ме пита за какво съм гласувал защото е свързано с тайната на вота. Наблюдателите няма как да са до мен, няма как да ме наблюдават", коментира в социалната мрежа секретарят на президента Димитър Стоянов. По този въпрос в методическите указания на ЦИК, в които се определя начина, по който се провежда машинното гласуване, е записано, че избирателят получава обратно личната си карта, след като пусне разписките в кутията и се подпише в избирателния списък.

"Преброяването на ръка е показало в годините си недостатъците си", коментира правосъдният министър Иван Демерджиев пред "Дарик". Той смята, че решението на ЦИК "не е грешка, а целенасочена стратегия - замислена, планирана и реализирана", а целта е "да се отблъснат хората от изборния процес, който да остане в затворен кръг". "В лицето на изпълнителната власт държавата направи всичко, за да увери хората, че изборите ще са честни", каза Демерджиев и напомни, че не е добре правилата да се променят в последния момент.

Резултатът от броенете няма да има отношение към изборния резултат. Секционните комисии първо ще попълнят протоколите с изборните резултати, а данните от броенето ще се внесат в отделно приложение. За това настоя Върховният административен съд (ВАС), след като разгледа редица жалби срещу въвеждането на броенето преди 2 седмици. Магистратите прецениха, че ЦИК има правото да нареди каквато си поиска проверка на разписките, в какъвто пожелае обем. Трябва обаче проверката да се направи по начин, който не смесва данните от нея с отчитането на изборния резултат. Причината е, че броенето има само информативен характер, посочиха върховните съдии. Само протоколите на секционните комисии са официални документи, удостоверяващи изборните резултати.

Новото решение на ЦИК е победа за ГЕРБ. Бившите управляващи усърдно натискаха комисарите през последната седмица да върнат пълното броене в секциите с аргумента, че това ще бъде гаранция, че машините не са манипулирани.

Поводът ЦИК да преобърне позицията си беше скандалът, който избухна около стотиците машини за гласуване, извън поръчаните за изборите, които изникнаха на различни места у нас през последните дни. Устройствата са внесени от фирмата "Сиела Норма", която доставя също и машини за изборите по договори с ЦИК.

"Тези машини очевидно не са част от нито един от договорите, каквото и да твърди "Сиела Норма". Договорите, които са сключени през 2021 г. със "Сиела Норма" не включват нито една клауза за доставка на допълнителни машини, които да бъдат използвани като резервни, с които да се подменят дефектирали машини. Смятам, че два дни преди изборния ден, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулации с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки", обоснова решението председателят на ЦИК Камелия Нейкова (избрана от квотата на ИТН в органа).

Самото предложение да се върне 100-процентовото броене направи членът на ЦИК Емил Войнов (БСП). Всъщност Войнов беше вносител на всички предложения, свързани с разписките досега - първо за 100 процента, после за 30 процента, а сега отново за 100 процента. При гласуването се противопоставиха единствено представителите на "Демократична България" и ИБГНИ в комисията. Подкрепиха го комисарите на ГЕРБ, ИТН, БСП и ДПС. Отхвърлена беше идеята на Цветозар Томов (ДБ) броенето да се извърши от самата ЦИК, а не от секционните комисии, което би облекчило последните.

Решението беше взето след ожесточен дебат, изпъстрен с обвинения между комисарите, че работят по-скоро за излъчилите ги политически сили, отколкото за удачното провеждане на изборите.

ИЗХОДЕН КОД

На заседанието беше представено писмо от "Демократична България" с редица предложения за "гарантиране на интегритета на изборния процес". Думата "интегритет" провокира странен езиков дебат сред членовете на ЦИК. "Преди да въвеждаме нови думи, които да се повтарят от някои журналисти и някои други субекти, все пак и ние, по-простите, да ги разберем тези неща", настоя Ерхан Чаушев (ДПС). В отговор Цветозар Томов му прочете определението на думата от речника.

По-същественото беше, че едно от предложенията на десните беше одобрено, а именно - да бъде предоставен изходният код на софтуера на машините за гласуване на представители на участниците в изборите.

Още

Слави Трифонов предложи ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ да направят кабинет

24.06.2022

1786
Кирил Петков: Народното събрание взе историческо решение

24.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

6287
Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

19.04.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

14099