Медия без
политическа реклама

НАЙ

Да опаковаш горещи спагети в кокосов орех

Експериментите на Атанас, Делиан, Константин и Стефан от "Българско школо" им спечелиха 3-то място в конкурса на Британската асоциация за международно образование

Българско школо
Константин, Атанас, Делиан и Стефан (от ляво на дясно) от "Чеснов хляб" представиха достойно училището си на международно състезание.

Кое е общото между чесновия хляб и еко опаковките?

Краткият отговор е: "Учениците от Българско школо!" А дългият: "Чеснов хляб" е името на отбора от четирима ученици в частното средно училище "Българско школо" в София, (които много обичат пърленки с чесън и които се пребориха за третото място на престижното състезание на Британската асоциация за международно образование с изобретените лично от тях еко опаковки без пластмаса.

Ето и вдъхновяващата им история:

Атанас, Делиан, Константин и Стефан са съученици от VII клас. Миналата година учителят по математика Иван Петров им разказва за международно състезание на тема "Преопаковай, за да съхраним нашия свят". Обяснява им накратко как трябва да изобретят опаковка, несъдържаща пластмаса, след което да опишат целия процес в доклад и да го заснемат, тествайки го.

"За нас е важно възпитаването на социална отговорност в младежите и ангажираност с глобалните проблеми. Това е посока, заложена във визията на училището, затова приветстваме участието в подобни форуми", обяснява директорът на "Българско школо" Даниела Тодорова.

Четиримата приятели веднага приемат предизвикателството, защото обожават проектите. За разлика от много свои връстници, които чуят ли думата "проект", моментално настръхват. Примамлив за младежите се оказва и наградният фонд от 1000 паунда. Затова и започват да се събират по един-два пъти всяка седмица, за да обсъждат идеите си, да правят чертежи и изобщо да експериментират с екологични материали. Събират се обаче предимно дистанционно - през екраните на своите компютри заради пандемията и последвалото дистанционно обучение.

"Състезанието включва четири категории, три от които са в училищна възраст - за начален етап, за V-VII клас и за VIII-X клас. Нашите ученици участваха в категорията от V до VII клас, като трябваше да направят три неща - да напишат доклад за изобретението, което предлагат, заедно с информация за използваните материали; да представят прототип на опаковка, който също не трябва да съдържа пластмаса; и да направят експеримент с въпросната опаковка, който да заснемат във видеоклип на английски език. И с трите задачи се справиха блестящо за няколко месеца", казва преподавателят им. По думите му той им е помагал много малко - дори при доклада намесата му е била минимална.

"Обичам да играя футбол, да спортувам, както и видеоигрите - от там ми идват доста идеи. Имах много идеи за опаковки без пластмаса, но не всички се оказаха сполучливи. Тази за кокоса ми дойде в часа по изобразително изкуство. Рисувах кокосов орех и внезапно се сетих, че той може да послужи за опаковка на течности", разказва Делиан. По думите му обаче пътят до осъществяване на идеята му докрай се оказал доста сложен.

"Всъщност доста трудно беше да превърнем кокосовия орех в опаковка. Няколко кокоса заминаха, а цялата ни кухня беше в кокосово мляко", спомня си и Атанас, който обича да рисува, да чете и да работи по предизвикателни проекти, изискващи мислене.

Изобретението изисква и доста предварителна работа - четене, тестване, изпробване. Учениците изчитат много различни уебсайтове и статии в интернет, от които заключават, че кокосовата обвивка е много здрава и би била перфектната опаковка, ако разбира се човек има достъп до кокосови орехи. Става както за течности, така и за плодове - например боровинки, за бейк ролс, дори за пържени нудли, като теглото на всяка от тези храни следва да е до 250 г.

"Тъй като кокосът се използва в други индустрии, черупката е най-малко използваната част. Кокосът е широко достъпен и предимството, ако искате да използвате целия кокос, е, че можете да използвате черупката за опаковане, а мекия млечен слой - за овкусяване и на част от ястието. Това е равно на нула отпадъци", пише в презентацията на младежите.

В нея те са посочили предимствата и недостатъците на опаковката си - кокосовият орех може да предпази храната от слънце и топлина и се предлага в големи количества - над 60 млн. тона кокос се отглеждат всяка година, но пък производството на повече кокос може да доведе до унищожаване на горите с цел създаване на земеделска земя. Освен това по-голяма част от кокосовия орех се произвежда за консумация, което означава, че не всички остатъци са подходящи или в добро състояние за създаване на обвивка.

И все пак, защо техният продукт е по-добър от пластмасовата опаковка? Защото кокосът е биоразградим и няма да навреди на природата по време на разлагането му, опаковката е сравнително лека, с нетно тегло около 90 грама, черупката му е достатъчно здрава, за да предпази храната вътре, изреждат младежите. И още - може да се ползва многократно, а също така да служи и за декорация. Идва и най-интересната част - експериментирането със здравината на кокосовата опаковка.

"След като черупката беше пусната върху бетонна повърхност от около един метър три пъти, кокосовата обвивка нямаше белези или пукнатини и храната беше напълно защитена", докладват тийнейджърите за своя опит в презентацията си.

"Интересувам се от всичко, свързано с природата и космоса. Обичам животните", казва Стефан. "Една сутрин реших да си направя яйца на очи за закуска. И тогава ми дойде идеята, че можем да използваме опаковката от яйца", разказва той за втората екопаковка, която предлагат на международното състезание.

"Изпробвахме идеята и тя проработи", допълва Косьо, който също обича да се състезава и да прави проекти.

Тук също предварителната работа не е никак малко. Учениците пробиват дупки в кутията, за да има вентилация за храната, която се съхранява вътре. Осъзнават, че тъй като опаковката е направена от хартия, тя е неефективна при защитата на храната от влага, т. е. може да се съхранява само суха храна, например сандвичи. Но затова пък е биоразградима и е добър топлоизолатор - може да поддържа храната хладна в топли условия, но също така и да я запази топла. Освен това е направена от целулоза, която не е вредна за флората и фауната, лека е и предпазва продуктите в нея от светлина.

И отново експериментират - поставят в опаковката топъл сандвич за около 1 час и 40 минути. През това време температурата на сандвича се понижава от 63.6 градуса до 22 градуса по Целзий, което означава, че опаковката може да поддържа храната достатъчно топла за ядене в продължение на почти 2 часа или да се затопли отново, заключават младите експериментатори.

След като изпращат своите творения, младежите получават обаждане от журито през юли - за около 20 минути през платформата Zoom.

"Знаехме, че до журито стигат само финалистите. В началото в състезанието са се включили училища от 40 страни, но до финала са стигнали 42 отбора (общо за всички категории) от 13 страни. От България имаше само два отбора - от нашето училище. На нашите ученици им задаваха най-различни въпроси на английски език - как кокосът ще стои изправен, а няма да се търкулне, какви въженца са използвани за завързване на кокосовата опаковка и т. н.", разказва учителят.

През септември младежите са поканени да участват във финалната церемония, на която в продължение на два часа слушат за различни изобретения, а накрая... разбират, че са спечелили престижното трето място в международния конкурс!

"По принцип финалистите представят изобретенията си на място в Англия, но заради пандемията церемонията се проведе онлайн. Много се радваме. Това е голям успех за учениците ни, въпреки че те скромничат", казва още г-н Петров.

Е, голямата награда засега остава на една-две ръце разстояние, но следващият януари, когато ще бъде обявена темата на следващия проект, наближава. "Сигурен съм, че вече ще сте една стъпка по-близо до първото място", окуражава той младите творци.

Опазването на околната среда е тема, към която седмокласниците не са безразлични. Предшественик на отличения проект е друго тяхно проучване, свързано с рециклирането на материали, а събраната вече информация им помага при изготвянето на доклада за конкурса. В него кандидатите са изследвали как се управлява употребата на пластмаса в тяхната среда, кои са източниците ѝ и по какъв начин общността, в която живеят, се справя с този сериозен екологичен проблем. Учениците споделят, че след направените проучвания са станали по-старателни в събирането на отпадъците и с повече отговорност подхождат към средата, в която живеят, дори и в училище.

Училището, от своя страна, търси начини да отговори на съвременността и да е в крак с динамично развиващите се интереси на учениците. От настоящата учебна година "Българско школо" е иновативно училище, което му дава възможност да прави промени в учебните си програми, за да стимулира развитието на младежите и да ги подготви за предизвикателствата на тяхното съвремие.

Още по темата