Медия без
политическа реклама

Съдът увеличи гаранцията на Боян Расате на 5000 лв.

Гешев се срещна с представители на „Рейнбоу Хъб“

11 Ноем. 2021
Снимка: БГНЕС

Aпелативен съд - София увеличи размера на паричната гаранция от 1000 на 5000 лв. на обвиняемия за хулиганство кандидат за президент Боян Расате. Според тричленния съдебен състав участието на едно лице в политическия живот на страната следва да завишава очакванията и изискванията на обществото към него и в този смисъл и размерът на паричната гаранция е завишен.

САС не споделя и извода на първоинстанционния съд, че опасността обвиняемият да извърши друго престъпление е силно занижена. Останалите изводи на СГС се споделят от апелативния съд и се потвърждават.

Расате беше привлечен към наказателна отговорност след нахлуването му в офис на ЛГБТ организация в София. Първоначално кандидатът за президент не бе открит на постоянен и настоящ адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси, за да му бъде му бъде връчено постановление за привличането му в качеството на обвиняем за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото, както и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Това наложи задържането му след телевизионното интервю в БНТ.

Днес главният прокурор Иван Гешев проведе работна среща с представители на „Рейнбоу Хъб“, съобщиха от държавното обвинение. Гешев информира, че след конституирането на 47-ото Народно събрание, прокуратурата планира да представи пакет от експертни предложения за промени в Наказателния кодекс заради необходимостта от законодателни реформи за преследване на престъпленията от омраза.

Вандалският акт срещу ЛГБТ общността у нас беше осъден от 11 посолства. "ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество", се казва в позицията на мисиите на САЩ, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция.

Кандидатът за президент Боян Станков, самонарекъл се Расате, излиза от ареста срещу парична гаранция от 1000 лв. Това реши Софийският градски съд, който не уважи искането на прокуратурата за постоянно задържане под стража, съобщиха от съда.

 

Ключови думи:

съд, гаранция, Боян Расате

Още по темата