Медия без
политическа реклама

ОМВ се оплака от ЛУКойл в Комисията по конкуренцията

КЗК ще разследва има ли злоупотреба с господстващо положение

Илияна Кирилова


Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство срещу "ЛУКойл България" за злоупотреба с монополно или господстващо положение. Проверката е по сигнал на друга компания от бранша - "OMV България". И двете фирми управляват големи вериги от бензиностанции в страната. Засега не е ясно какви са конкретните обвинения срещу "ЛУКойл".  От ОМВ са заявили пред БНР, че "спазването на законодателството за конкуренцията е от съществено значение за здравословната и справедлива бизнес среда".

От "ЛУКойл" също отказаха коментар - поне на този етап от проверката.

И Българската петролна и газова асоциация, в която членуват двете големи компании, не пожела да излезе със становище по казуса, тъй като се отнасяло за търговски спор между дружества.

Комисията за защита на конкуренцията много пъти е правила поверки и разследвания за нарушения на антимонополното законодателство в търговията с автогорива. За отбелязване е, че винаги досега "ЛУКойл" и ОМВ бяха от "едната страна на барикадата", вкл. и в разследванията на КЗК за картел между големите вериги бензиностанции. 

Ключови думи:

КЗК, разкледване, ЛУКойл, ОМВ

Още по темата