Медия без
политическа реклама

Кандидат-депутатът с фалшивите сертификати остана без имунитет

08 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Величко Георгиев - кандидатът за депутат, който беше обвинен, че участва в схема за изготвяне на фалшиви ковид сертификати, остана без имунитет.

По искане на прокуратурата Централната избирателна комисия (ЦИК) разреши Георгиев да бъде привлечен като обвиняем. По-рано днес претендентът за парламента беше изключен от НФСБ - партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов, която го номинира за изборите.

Прокуратурата ще поиска свалянето на имунитета, с който се ползва кандидатът за депутат, замесен в схема за фалшиви сертификати, съобщи Нова ТВ. По-рано същото заяви и шефът на националната полиция Станимир Станев.

По-рано прокуратурата съобщи, че имунитетът на Георгиев ще бъде поискан, защото в хода на разследването са събрани доказателства, че на 2 ноември в София той е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правилата, издадени във връзка с пандемията от здравния министър.

Георгиев е бил помагач в схемата и умишлено е улеснил извършването на престъплението, допълни прокуратурата. Разпитани са свидетели и са извършени и други действия по разследването.

Ако делото срещу Георгиев стигне до съда и вината му се докаже, го заплашват до пет години затвор и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

От съобщението на прокуратурата не става ясно дали са обвинени и медицинските лица, замесени в схемата с фалшивите сертификати.

Още по темата