Quantcast
ГЕРБ излезе с нови конспирации за машинния вот | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ излезе с нови конспирации за машинния вот

Схеми с вътрешни хора и двойни гласувания описаха Бойко Борисов и хората му
Обновена
6 641

ГЕРБ показа, че на изборните машини може да се гласува два пъти и изнесе факти за конфликт на интереси в ЦИК. Това е и причината за разликата с половин процент, която беше изкуствено произведена на миналите избори. Партиите, чиито резултат пада, настояват яростно да не се броят контролните разписки. Защо? Призовавам всички партии да застанат зад искането за проверка на машинния вот. Освен ако и те не са в схемата за подмяна на изборите. Контролните разписки се наричат така, за да има контрол. Без контролни разписки не може да има обжалване на изборните нередности в съда – това е целта на измамниците. Дори немският Конституционен съд реши, че машинното гласуване не е достатъчно сигурно, защото не може да се осигури правилното отчитане на гласовете. Нещо, което повторих многократно. Искаме сигурност на вота! Трети ден питаме какво е предназначението на 228 машини, които са складирани нелегално. За гласуване в друга страна? Или са за резервни части? Не ни се дават отговори, вместо това „стожерът на демокрацията“ Христо Иванов ни прави забележка защо задаваме въпроси. Откъде Иванов знае, че машините са били в камион? Искам да попитам Христо Иванов, който не спира да говори за обвързаности с ДПС: Кой даде на ДПС двете най-важни комисии в миналия парламент? Кой си шушука с Йордан Цонев? Ако не беше ДПС, нямаше да мине и актуализацията на бюджета. Румен Радев и хората му смятат, че са над закона. За тях няма правила и морал, нито Конституция. Днес служебният кабинет на кандидат – президента тегли поредния дълг в размер на половин милиард лева. Това означава, че новопоетият дълг на страната ни от началото на годината ще достигне 2,8 млрд. лева. Къде отиват тези пари!? Утре сутрин завеждам дело срещу Бойко Рашков! Аз поисках от него да каже на коя банка съм собственик, вместо това той обяви името й за "следствена тайна". Обаче не е следствена тайна да каже, че парите минавали през банката, са на Борисов?! #ПоСилниОтХаоса 3️⃣2️⃣

Posted by Boyko Borissov on Monday, November 8, 2021

Атаката на ГЕРБ срещу машинното гласуване продължи и днес – отново с личното участие на лидера на партията Бойко Борисов. Миналата събота бившите управляващи разтресоха изборната подготовка, след като обявиха, че се готви измама чрез 228 машини, докарани в България, извън предназначените за изборите. А днес, на специално свикан за целта брифинг, излязоха с конспиративни схеми, в които участвали вътрешни хора на политическите им противници в изборния процес, както и сценарий за двойни гласувания.

 

Конспирация 1

Първият заговор беше представен от кандидат-депутата Тома Биков на дъска, на която имаше грубо разчертана с маркер схема. Предназначението й беше да покаже онези 4-ма души, за които ГЕРБ отдавна настоява, че „отговарят практически за изборния процес”, без да са членове на Централната избирателна комисия (ЦИК). Биков спомена имената Александър Кирков, Пламен Желязков и Тодор Цолов.

Кирков беше представен като бивш служител на ИТ фирма, който преминал от голяма заплата в частния сектор към по-малка като съветник в ЦИК, където се занимава с т.нар. ключ на софтуера на машините за гласуване. А братът на Кирков, твърдят герберите, е преминал също от фирма към Държавна агенция „Електронно управление”, където се занимава със сертифицирането на ключа. „Единият брат произвежда ключа, а другият брат го одобрява. Тук въпросът е - няма ли други семейства в тази държава, които да се включат в изборния процес ?!”, пробва да иронизира ситуацията Биков.

Четвъртото споменато име беше на Атанас Шарков – бивш съветник на служебния премиер Стефат Янев и на ексминистъра Асен Василев, както и сътрудник в ЦИК, а след това – участник в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов за кандидат-президент. Пламен Желязков и Атанас Шарков, както и техни роднини, имат обща фирма, обяви Биков. „Всички квадратчета и стрелкички водят към Честните избори, в кавички, на г-н Румен Радев, които се правят от братството на почтените – това са двамата братя, единият прави ключа, а другият го проверява, и братството на съдружниците”, завърши кандидат-депутатът.

 

Конспирация 2

От партията на Бойко Борисов описаха и вариант, по който, според тях, избирателят може да гласува на два пъти. Това можело да стане по следния начин: избирателят натиска на машината бутона за гласуване на президентския вот; получава си разписката; след това обаче – умишлено или поради собствено невнимание, поисква да гласува и за депутати; получава нова карта, с която обаче избира да натисне този път бутона за гласуване и на двата вида избори; устройството му разпечатва още две бележки – за президент и за парламент; така накрая се оказва с общо три разписки, тоест, три подадени гласа – два за президент и един за парламент.

Целият този сценарий стъпва върху едно изречение от методическите указания, с които ЦИК инструктира секционните избирателни комисии за провеждането на машинното гласуване. Това изречение е следното: „Избирател, който е гласувал само в един вид избор и се е подписал в избирателния списък, няма право отново да гласува в другия вид избор.” Според герберите, ако гласоподавателят поиска нова карта, за да гласува и на друг вид избори, преди да се е подписал в списъка, може да получи такава.

Малко по-нагоре обаче в методическите указания е записано следното: „Избирателят поставя картата за гласуване в машината с чипа напред. От първоначалния екран чрез натискане избира дали ще гласува в двата вида избори или само в единия от двата.” Това показва, че от гласоподавателя се очаква предварително да е решил – дали ще участва и в двата вида избори, или само в единия. От ЦИК отдавна предупредиха, че софтуерът не позволява на избирателя да се върне назад, след като веднъж е направил избор с бутона в кой от вотовете ще гласува. Затова хората трябва да знаят за какво искат да гласуват, преди да стигнат до машината.

 

Борисов си противоречи

В брифинга се включи активно и самият Борисов. Той отново наблегна, че контролните разписки, разпечатвани от устройствата, трябва да се броят във всички секции. „Защо толкова ги е страх да се преброят контролните талончета? Знаете ли какъв е проблемът? Ако направят подобно нещо, от машината ще излезе, че са дали три листчета, а в протокола ще пише две. И като ги хванем така, ще се обжалва резултатът от машината. И съдът, като поиска да се разглоби (машината - бел.ред.), ще им хване цялата схема”, обясни Борисов от какво според него се страхуват опонентите му.

Бившият премиер намекна, че загубата на партията му на последните избори на 11 юли т.г. всъщност се дължала на манипулации с машинния вот в чужбина. „В България преброиха 99.2 процента (от гласовете – бел.ред.) в рамките на ден, а 0.8 процента ги броиха три дни. И точно с тези 0.8 процента ни победиха – от чужбина. Ето там става работата – на тази схема”, посочи той към дъската. След което се сблъска с предното си заявление, че лъжите с машините ще лъснат в съда, като каза: „И дори да обжалваш в съда, нищо не може да стане, защото съдът няма хартиен носител. Ще му занесат една флашка и какво ще направи съдът? Така е измислено.”

Той попита отново за 228-те машини: „Защо са в този склад? Толкова няма складове в София! И като са за друга страна, що дирят при нашите машини за нашите избори в неделя?! ... Уж са случайно там, но ги пазим с полицията!”

 

Престрелка с „Демократична България”

Борисов повтори тезата си, че „Демократична България” (ДБ) и служебното правителство работят задкулисно с ДПС. „Христо, като няма какво да каже – ГЕРБ и ДПС. Чакай бе, човек! Вие работихте с ДПС в последния парламент – актуализирахте с тях бюджета, дадохте им най-добрите комисии ... Що си кривиш душата?”, обърна се задочно шефът на ГЕРБ към съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

Още преди да е приключил брифингът на ГЕРБ, разгневеният Иванов се включи на живо по Фейсбук, за да призове Борисов: „Престани да лъжеш и да измисляш някакви невероятни истории за готвени нарушения на изборите! Ако имаш доказателства, обърни се към твоя приятел Гешев. Севи може да му пише в чатчето.”

 

А „Сиела Норма” отказа да се обяснява за скандала с машините

228-те машини, които дадоха повод на Борисов да твърди, че се подготвя изборна измама, са предназначени за собствени нужди на фирмата-доставчик „Сиела Норма” и тя няма намерение да се обяснява за тях. Така може да се обобщи позицията по въпроса на изпълнителния директор на компанията Веселин Тодоров.

Изказването му беше провокирано от искането на ЦИК въпросните машини да бъдат запечатани в склада на „Карго Партнер”, където се съхраняват. Устройствата ще бъдат върнати на „Сиела Норма” след евентуалния втори тур на президентските избори, който се планира за 21 ноември. Това разпореждане на ЦИК провокира фирмата да се оплаче в прокуратурата от изборните комисари. Сигналът й, на свой ред, стана повод за задочно пререкание между държавното обвинение и МВР, което е натоварено с охраната на склада и трябваше да изпълни искането на ЦИК.

„Тези 228 машини са предназначени за собствени нужди на „Сиела Норма“. Не дължим обяснение за тях. ЦИК превиши правомощията си, затова сме подали сигнал до прокуратурата”, обясни Тодоров в интервю пред Нова ТВ. „Сигналът ни е срещу председателя на ЦИК Камелия Нейкова, която е разпоредила камионът да бъде върнат и разтоварен в склада. Разпореждането (на Нейкова - бел.ред.) не е изпълнено, а машините са разтоварени извън него и се охраняват отделно“, допълни той.

Фирмата на Тодоров оспорва заповедта на Нейкова в столичния административен съд. По думите му, целта не е някой да бъде осъден, а машините да бъдат освободени, защото са частна собственост на производителя "Смартматик".

Шефът на „Сиела Норма“ категорично отрече, че съществува възможност за манипулация на вота. „С инвестиция от няколко милиарда лева и ангажирането на няколко хиляди души вероятно може да се манипулират машините. Ако разполагате с ключа за софтуера, може да обиколите всички 12 000 машини и да ги преинсталирате, да наемете десетина хиляди души, които да го направят, след това да подкупите членовете на секционните избирателни комисии - около 80 000 души, които да не обърнат внимание на това нещо. Затова казвам лесно, но в кавички”, заяви Тодоров. А накрая декларира: „Изборите на 11 юли (които бяха проведени със същия модел машини – бел.ред.) бяха най-честните в последните 1340 години.”

Още

ДБ: Да се готвим за национализация на руски активи

13.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10382
Битката за кметския вот в Пловдив и Варна вече е в разгара си

15.05.2022

ДИЯН ИВАНОВ

5100
Закъсалият автотранспорт в София се оказа със скъп договор за газ

12.05.2022

4299