Quantcast
Гешев чатил със Sevi Boiko от учтивост, заключи прокуратурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев чатил със Sevi Boiko от учтивост, заключи прокуратурата

Престъпление не е комуникацията между главния прокурор и пиарката на Борисов, а изнасянето й в публичното пространство, пише обвинителят
12 190

Главният прокурор Иван Гешев е чатил с пиарката на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова, докато участваше в заседанието на парламентарната правна комисия на 10 септември, но само от добро възпитание. Той не е извършил никакво нарушение, защото срещу Арнаудова в прокуратурата няма преписки и разследвания. Но хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му. Това са основните изводи от постановлението на прокурора Венцислав Фердинандов. Той се е произнесъл скоростно по сигнала на БОЕЦ - само за 13 дни. От 25 октомври Фердинандов е зам.-шеф на Окръжната прокуратура в Плевен.

Към проверката по сигнала на БОЕЦ е прикачен и сигналът на Българския хелзинкски комитет по темата.

От постановлението става ясно, че от Гешев са снети обяснения. Но чатът му не е проучван повече от това, което се вижда по снимките в медиите. Обяснения от Арнаудова не са търсени.

В постановлението от 27 септември, с което "Сега" разполага, прокурор Фердинандов разказва, че заседанието на правната комисия на 10 септември било публично и се предавало и онлайн. Докато течал дебатът, Гешев бил търсен на мобилния си телефон няколко пъти от различни длъжностни лица от прокуратурата. Предвид ангажираността в дебата, той отговарял с кратко съобщение чрез приложение за комуникация, инсталирано на мобилния му телефон. Наред с другите обаждания, Гешев получил текстови съобщения от Арнаудова. За това лице той знае, че се занимавала с публична комуникация към Министерския съвет до 16 април 2021 г. "По тази причина лицето било записано в телефонния му указател по начин, че да му подскаже коя е тя и с какво се занимава. С първото съобщение Арнаудова посочва името на изказващия се в момента депутат от ГЕРБ - Александър Николов. Предвид течащия дебат, въпреки че не му било удобно да комуникира, Гешев отговорил лаконично с емотикон", пише в постановлението. (Александър Николов, който бе депутат от ГЕРБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание, за предстоящите избори не е в листите на партията. Той влизаше в парламента от Плевен, откъдето сега за място в парламента се стреми махнатата от служебното правителство шефка на агенцията по инвестициите Десислава Трифонова).

Прокурор Фердинандов е проучил още, че срещу Арнаудова няма присъди, преписки и дела.

Гешев на свой ред обяснява пред подчинения си, че познава Арнаудова само служебно и не знае дали срещу нея има висящи преписки. Казва, че никога не е разговарял с което и да е длъжностно лице във връзка със сигнали, подавани срещу Арнаудова. А също и че служебният му телефон е публично известен и той не може да контролира лицата, които му звънят или пишат

След като срещу Арнаудова няма преписки и дела, тогава е абсурдно твърдяното в сигнала, че Гешев е злоупотребил с властта си, за да въздейства върху прокурори в нейна ползва, обяснява Фердинандов. И допълва, че няма и престъпление по служба, няма причинени щети.

"Съдържащото се в сигнала твърдение за злоупотреба е нелогично и заради вменените по Конституция и закон правомощия на главния прокурор", смята Фердинандов. Той прави пространен анализ на функциите на главния прокурор и обяснява, че прокуратурата е единна, но не и централизирана и прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния. А също и че има законови гаранции за ненамеса върху вътрешното убеждение на прокурорите. Главният прокурор може да отменя актове на други прокурори, но само писмено и мотивирано, и то, ако съответният акт не е минал през съдебен контрол.

Прокурорът продължава: "Отделно от това, лицата, които са заснели и публично оповестили комуникацията на Гешев и Арнаудова, са нарушили основни права, които притежава всеки български гражданин - конституционно гарантираната неприкосновеност на кореспонденцията и комуникацията". Фердинандов надълго обяснява за защитата на комуникацията и прави заключението, че когато умишлено се нарушава тайната на кореспонденцията, е осъществено престъпление. Спецпрокуратурата обаче няма компетентност да проверява по този текст от НК. БОЕЦ обявиха, че Софийската районна прокуратура се е задействала да търси кой е изнесъл снимките на чата. Още на 26 октомври "Сега" отправи въпроси до районната прокуратура по темата, но след като ги приеха, оттам спряха да отговарят на телефонните обаждания и имейлите. 

Проверката за бистришкото имение на Арнаудова е прекратена

Още на 19 октомври м.г. прокурор Албена Рачева от Софийската градска прокуратура отказва да образува разследване във връзка с изнесените данни, че Арнаудова и съпругът и Делян Димитров са се сдобили със скъп имот в Бистрица. "Сега" разполага и с това постановление.

До скандала с имотното състояние на Арнаудова се стигна след публикация на "Биволъ", която разкри, че тя и съпругът й са закупили с ипотека през 2019 г. скъп имот в Бистрица на цена от 1 056 148 лв. Оказа се, че междувременно семейството е успяло да погаси голям кредит и по друга скъпа покупка - на апартамент от 198 кв. м. и гараж на столичната ул. "Никола Петков". Апартаментът е купен през 2015 г. с кредит от 150 000 евро и втори потребителски заем от 30 000 лв. (б.р. имало е и доплащане кеш, защото цената по сделката е 352 049 лв.), като Димитрови са успели да изплатят ипотечния заем предсрочно.

В тази проверка освен, че имотите на семейството са купени с кредити, а майка на Арнаудова е направила на семейството дарение от 40 000 евро, за да погасят първата ипотека, пиарката разказва и за познанството си с Васил Божков. Твърди, че го познава от 2011 г., когато ги е запознал неговият пиар. Божков не й е предлагал пари, влияние или други облаги. Срещала се е с него 3-4 пъти, последно през 2013 г. Божков не е предлагал и давал подкупи на Борисов, Владислав Горанов или на други лица от кабинета.

Месечният доход на семейството от 2015-а насам бил съответно 7800 лв., 9200 лв., 8700 лв., над 10 000 лв., а за 2019 г. - 13 700 лв., описва прокурор Рачева. Кредитите им не са на привилегировани условия, а доходите им са достатъчни, за да си ги плащат. Няма никакво престъпление, е нейното заключение.

 

Още

Каквото каже Гешев!
Номинираният от Гешев за шеф на следствието остана единствен кандидат

05.10.2022

ПЕТЯ ПЕТРОВА

385
Нинова се позиционира като жертва на правосъдната мафия

04.10.2022

Обновена

2140