Медия без
политическа реклама

МВР: 60 млн.лв. за Хемус са изтеглени в сакове и чували за ден

Банката, от която са взети парите, е свързана с Маджо и Пашата, твърди Бойко Рашков

05 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

60 млн.лв., получени за Лот 5 на магистрала "Хемус", са изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка, в сакове и чували. Това съобщи на брифинг, посветен на полицейските разкрития около строежа на магистрала "Хемус", главният секретар на МВР Петър Тодоров. Присъстваха и вътрешният министър Рашков, шефът на ГДБОП и шефът на ГД "Национална полиция".  Проследен е пътят на парите специално по този ЛОТ, но Тодоров предположи, че вероятно схемата и по другите е същата. Той съобщи, че се е имитирала строителна дейност -  от събраното досега се виждало как с дрон е заснето само леко пристъргване на земни маси, и то само на първите километри на въпросния лот. За него обаче са получени авансово 90 млн.лв. от бюджета. Лотът е 24 килиметра от Летница до Павликени.

След това въпросните пари са преведени на буферна фирма. „Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора, и крайните изпълнители на строително-монтажни работи", обясни Тодоров. Буферната фирма незабавно превеждала парите по сметки "към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер“.

Фирмите са регистрирани няколко дни преди това, с капитал от по 2 лв. -  без никакъв персонал, техника или възможности да строят магистрала. "Тези хора нямат никаква представа, че имат такива фирми, извикани са на кафе, подписали са документи, без да знаят какви", разказа Тодоров. "Същите тези са подписали пълномощни на трети лица, също криминално проявени и също установени", каза още главният секретар на МВР.

"Веднага след това последвало превеждането на сумите - около 60 млн.лв, с посочено основание извършени строителни услуги. И моментално, само в рамките на ден всички те са изтеглени кеш - многократно по 1 млн.лв, без каквито и да е заявки, изнасяни в чували и сакове", разказа още Тодоров. 

Той разказа, че в схемата е установено, че са назначавани служители във фирмите-фантоми, само за по няколко дни, като част от тях по същото време били в чужбина. "При разпитите обясниха, че никога не са работили в тези фирми", каза гл. секретар. В крайна сметка 60-те милиона кеш отивали при един човек, но МВР отказа да съобщи името му заради разследването.

Договорите за ЛОТ 5 са сключвани преимуществено с фирма "Водно строителство-Благоевград".  Фирмата има договор от 22 май, 2020 г. за временно предоставяне на транспортни средства, механизация и оборудване. Контрактът е без посочена крайна цена и точно количество дейности, като плащането се извършва на базата на предложени единични цени. За същия ЛОТ 5 с "Водно строителство-Благоевград" има и втори договор от същата дата - 22 май, 2020 г., на стойност 97 800 013 лв., с предмет "доставка на материали и изделия". Реален собственик на "Водно строителство - Благоевград" е Виктор Велев, управител и на "Грома холд", който пък е надзорник на ЛОТА-а.  По информация на "Свободна Европа" той е бил сред арестуваните в четвъртък от полицията за 24 часа.

"През лятото на 2021 г. получихме явни и неявни сигнали за това, че има незаконни практики при строежа на магистрала "Хемус", обяви шефът на ГДБОП Калин Стоянов. Започнала оперативната работа и проверки. "Наскоро бе получена информация, че се готви унищожаване на документи. Затова в условията на неотложност е образувано досъдебно производство и спешно са атакувани 17 адреса в София, Видин, Монтана и Благоевград, започнаха обиски и изземвания", разказа Стоянов. Задържани са 14 души, извършени са 20 разпити, част от тях пред съдия. Всички материали вече са докладвани на прокуратурата и очакваме тя да ни разпореди нови действия, каза Стоянов.

 

Предстоят още арести по акцията на МВР за строителството на магистрала "Хемус". Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков, коментирайки действията на МВР от вчера.  "При всички случаи ще се стигне и до още задържани лица", каза той.

 

„Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязло в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД”, каза директорът на ГД „Национална полиция“ Станислав Станев.

„За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като „Автомагистрали Хемус АД“ е платила авансово за доставка на материали и наем за механизация  72 670 000 лв. На Лот 5 общо платената сума е 91 054 000 лв. На Лот 6 са разплати 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", добави Станев.

„За втори път се събираме тук, за да информираме българската общественост какво се е случвало до преди известно време. Казвам какво се е случвало, защото сега ги няма авторите на това, което се е случвало. Изпокрили са се - няма ги! Току-що получихме информация, че някой от тези, подобни на превеждащия по 21 млн. в ОАЕ, планират да направят среща в Гърция тези дни, оттам да критикуват служебното правителство и в близките дни да организират протест с тежките пътни машини в центъра на София”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Чухте какво са правили. Какви огромни бюджетни средства са преминали в техни ръце, без да е ясно къде се намират тези десетки милиони средства на българския данъкоплатец. Те не са средства на Бойко Борисов и неговото правителство, а на българския данъкоплатец. Къде са отишли - в чии ръце са, стана ясно. Как са разходвани - не е ясно. Във всеки случай не за магистрала „Хемус”, добави Рашков.

"Ние ще продължим в този дух, ние ще продължим да разследваме какво се е случвало с останалите части от магистрала „Хемус”. Нещо съвсем свежо отпреди час - в областта на Търговище, около 600 метра от магистралата се е срутила. В момента тази насипна част се изгребва от тежки машини", каза още вътрешният министър.

"Неотдавна Борисов направи обичайна инспекция на тази част на магистралата. Дори тогава по повод неговото посещение ние в МВР получихме едно искане от Георги Георгиев, сдружение БОЕЦ, с искане да проверим дали Борисов не е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Точно този участък, посетен от Борисов, сега се е срутил", каза Рашков.

"Многократно подчертаваме - тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов - „ин хаус” строителство на магистрала предвижда очевидно, заложено от тях, пълна безотговорност. Пита се в задачата - кой ще плати сега ремонта на строителството на „Хемус” в този участък. Кой ще го плати? Задайте въпроса на Борисов, не го щадете. Коя е отговорната фирма, изграждала този участък. Няма ли пак да го плати българския данъкоплатец?  Строител под прикритие работи непосредствено на магистралата. Не знаем кой е отговорният за качеството на това строителство. Нито има строителни книжа, нито има явен строител, който да е поел ангажименти за качество. Това е правителството на Борисов. Целта е била ето тази схема", подчерта отново вътрешният министър.

"Трябва да си поставим като общество въпросите - кой създаде тази схема, наречена интелигентно „ин хаус” система? Кой създаде тази схема, равнозначна на „ин хаус” процедура? Очевидно, идейната цел е да изтекат бюджетните средства към определени фирми. Един от тези собственици, с известна фамилия, е казал: „Ето това са тези, които ще изграждат”. Това не може да реши един човек сам. Това трябва и се решава на ниво МС, на ниво Регионално министерство. Трябва да се постави въпросът на бившия министър Николай Нанков и бившата министърка Петя Аврамова продължават ли все още да поддържат критичния тон към сегашното ръководство на МРРБ, или не? Попитайте тези, които след наши подобни изяви правят пресконференции, на които използват нецензурни изрази, да не кажа обидни, но не дават отговори на въпросите. Питайте го този човек, бившия министър-председател, какво ще каже за тази схема сега ! Къде са тези пари? Той има ли някакво участие като управленец в тази порочна схема ? Знаел ли е за нея, все пак ?", каза Рашков.

На въпрос към Рашков коя е банката, която свърза с Борисов и през която са минали пари за строителството на "Хемус", вътрешният министър изброи Румен Николов-Пашата, Младен Михалев-Маджо и братята Маргини като хора, близки до бившия премиер, с банка.

Коментар за скандала около строителството на автомагистрала "Хемус" дойде и от президента Румен Радев. Държавният глава обяви във Варна, че застава зад действията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и обяви, че "лудото раздаване на пари е от години и е време вече да се изяснят всички факти".

„Да се раздава авансово с милиарди, без разрешително за строеж, без проект, без нищо… според вас това нормално ли е? Така ли трябва да се изразходват публичните средства? Ние трябва, като общество, най-сетне да знаем истината. Къде са тези пари в момента? Дали са по сметките, дали са изтеглени кеш и има ли изобщо гаранция, че някога тези пари изобщо ще бъдат вложени в тези лотове, като им трябват години процедури”, попита държавният глава.

"Aз мoгa дa cе подпиша, чe пo-eвтинo мaгиcтрaлa "Хeмуc" нe мoжe дa бъдe нaпрaвeнa". Тoвa зaяви нa брифинг лидeрът нa ГEРБ Бoйкo Бoриcoв на cрeщa c Нaциoнaлния бoрд пo туризъм. "Вcички coфиянци кaрaт пo "Трaкия". Зaтoвa зaхвaнaхмe c удaрни тeмпoвe "Хeмуc". Първo ни трябвa "Хeмуc", трябвa ни Руce - Вeликo Търнoвo, Видин - Мoнтaнa - Врaцa. Извaдихмe пaритe в oтдeлнa cмeткa, зa дa мoжe дa ce дocтрoи "Хeмуc". Нa "Трaкия" трябвa дa нaпрaвим трeтa лeнтa", обясни още тoй.

ПРОКУРОРСКИ ОТГОВОР

"Все още не сме получили иззетите веществени доказателства", съобщи пред журналисти ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Крилова по повод ракритията от МВР за парите от строителството на АМ "Хемус". „При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, които бяха представени днес от полицията. Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на което и да е лице”, заяви тя.

„В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

„Става въпрос за фактическа и правна сложност и изисква работата на повече хора, които в разумни срокове да преценят и да извършат необходимите действия. В съобщението, което получихме, беше съобщено, че има задържани лица. По материалите, които са при нас, в тях не намирам заповеди за арест в срок от 24 часа. Такива материали ние нямаме. Възможно е да бъдат предоставени по-късно. Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, с които на първо четене може да се направи предположение за извършено престъпление. Ние не сме получили от разследващите постановление за привличане в качеството на обвиняем и да бъде взета мярка”, обясни още прокурор Кирилова.

Съставен е екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което бе изнесено на брифинга.

По-късно пък ГДБОП отговориха на държавното обвинение: "Във връзка с разпространена позиция на Софийската градска прокуратура, от ГДБОП уточняват: В докладваните в СГП материали липсват заповедите на задържаните лица, тъй като към момента на внасяне на протоколите за одобрение на процесуално-следствените действия /ПСД/, заповедите за задържане на лицата за срок до 24 часа по ЗМВР все още са били активни. Те не касаят искането за одобрение на протоколите за ПСД. Екземплярите от заповедите се съхраняват в ГДБОП и ще бъдат приложени. При доклад на събраните материали по досъдебното производство /ДП/ на дежурен прокурор при СГП, същият е заявил, че ще бъдат повдигнати обвинения на виновни лица, след като поиска официално разкриване на банкова тайна и бъде изготвена съдебно-счетоводна експертиза по образуваното вече ДП", гласи позицията на ГДБОП.

Още по темата