Quantcast
„Прозрачност без граници”: ЦИК обезсмисли машинния вот | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

„Прозрачност без граници”: ЦИК обезсмисли машинния вот

Решението да се броят навсякъде разписките е неадекватно и рискува да компрометира изборните резултати, обявиха от неправителствената организация
Обновена
3 307
 Илияна Кирилова

С рязко критично становище излезе Асоциация „Прозрачност без граници”, която редовно следи за коректното провеждане на изборите, срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят ръчно разписките от машинното гласуване във всички секции, в които такова ще се проведе. „Това решение е неадекватно и създава редица рискове за изборния процес, които могат да компрометират допълнително изборните резултати”, посочват от неправителствената организация.

Според „Прозрачност без граници” решението „въвежда втора, дублираща технология за отчитане на изборните резултати, която обезсмисля машинното гласуване и неговите основни позитиви”. И констатират, че сега България ще се окаже единствената страна в света, в която избирателите гласуват електронно с машини, но секционните комисии (СИК) броят ръчно хартиени разписки. И това при положение, че само през последните 3 години държавата е похарчила над 76 млн. лв. за устройствата.

От асоциацията са категорични, че с решението комисарите неправомерно дописват Изборния кодекс. А това е нещо, което не е позволено на административните органи като ЦИК – те могат единствено да действат в рамките на закона, без да го дописват. Още повече, че кодексът е предвидил ясно случаите, в които е задължително да бъдат преброени разписките. Това се прави, когато машината е блокирала и не е сигурно дали преносимата памет може да възстанови резултата от гласуването до този момент. Тогава е задължително данните от преброяването на разписките да бъдат описани в отделен протокол, който да бъде прикрепен към официалния протокол на секционните комисии. От ЦИК така и не обясниха защо при работещи устройства ще се прилага същият подход, недоумяват от „Прозрачност без граници”.

От организацията напомнят, че България е една от малкото държави в света, в които избирателят може да провери физически вота си благодарение на разписката, която устройството отпечатва след гласуването. Бележката служи за проверка, също така, в случай, че се повреди машината или флаш паметта, или при съдебно оспорване на изборните резултати. Ако идеята на ЦИК е била да се провери дали софтуерът на машините отчита коректно резултатите от гласуването, е необходимо да се провери самият софтуер, а физическата проверка на разписките да се прилага като допълнителен инструмент за контрол, смятат от асоциацията.

От „Прозрачност без граници” изтъкват, че решението на ЦИК ще натовари допълнително секционните комисии – не само заради броенето, но и заради съставянето на няколко вида протоколи, при копирането на тези протоколи за застъпниците и наблюдателите, при предаването на изборните книжа в районните комисии, и при обявяването на изборните резултати от ЦИК. И всичко това в условията на пандемия и зимен сезон. „Ръчното броене на разписките и съставянето на няколко броя протоколи неминуемо ще доведе до объркване, грешки и поправки в протоколите и ще затормози целия процес по приключване на изборния ден и отчитане на резултатите. В секциите с по една машина СИК ще трябва да попълнят на ръка 4 протокола и да прикрепят към тях 2 машинни протокола; в секциите с 2 машини СИК ще трябва да попълнят на ръка 6 протокола и да прикрепят съответните машинни протоколи”, посочват от асоциацията.

В заключение от „Прозрачност без граници“ призовават ЦИК да не компрометира изборния процес с „необосновани, нелогични и незаконосъобразни действия” и да ревизира своето решение.

 

В ОЧАКВАНЕ

В четвъртък от 10 часа се очаква Върховният административен съд (ВАС) да обяви решението си по казуса с разписките. Това стана ясно след днешното му заседание по случая. Жалби до съда подадоха ИБГНИ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и отделни кандидат-депутати с искане за отмяната на решението. От ЦИК се защитиха с писмено становище, тъй като не успяха да излъчат представител, който да застане пред съда.

Още

Съотношението на силите в НС: ГЕРБ - 67, ПП - 53, ДПС - 36

05.10.2022

5237
Машините в три секции изписаха "Дневникът е подправен"

02.10.2022

Обновена

10768
При 100% обработени протоколи: 7 формации влизат в парламента

03.10.2022

Обновена

15720