Медия без
политическа реклама

ЦИК се саморазкъсва заради казуса с машинните разписки

Комисарите даже не успяха да излъчат един от своите, който да ги представлява пред ВАС

02 Ноем. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Росица Матева се оказа в центъра на спора за машинните разписки.

Централната избирателна комисия (ЦИК) буквално се разкъсва от вътрешни противоречия заради казуса, възникнал около решението й за броенето на машинните разписки. Заради подадените редица жалби срещу решението въпросът ще бъде разгледан от Върховния административен съд (ВАС). Напрежението в ЦИК обаче е толкова силно, че комисарите не можаха дори да излъчат един от своите, който да ги представлява на делото. След дълъг и неприятен скандал на днешното им заседание единственото, за което те успяха да се разбрат, е да представят на съдиите писмено становище.

Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, ще се броят във всички секционни избирателни комисии (СИК) на предстоящите избори. Това стана на днешното й заседание.

По принцип ЦИК разполага с двама души, които да я представляват в съда – зам.-председателят на комисията  Росица Матева и членът Елка Стоянова. Матева обаче беше една от малкото гласували срещу решението за разписките миналата седмица. По тази причина колегата й Георги Баханов заяви, че Елка Стоянова трябва да защити решението пред ВАС. И обвини Матева, че си е позволила да прави изявления по медиите в лично качество по казуса, въпреки че е един от говорителите на комисията.

„Това каква връзка има с процесуалното представителство?”, попита го шефът на ЦИК Камелия Нейкова. „Вие адвокат на г-жа Матева ли се явявате? Ако говоря нещо неправилно, отнемете ми думата”, грубо й отвърна Баханов. „Не търсете провокации”, опита се да го успокои Нейкова. Той обаче беше набрал скорост: „Не е допустимо да ми правите анализ на предложението и на изказванията! Моля да се въздържате, аз не правя на никого коментар!”

Самата Елка Стоянова отклони предложението заради друг ангажимент – координацията с БНТ за заснемането на информационните видеоклипове за машинното гласуване. „Считам, че процесуалното представителство на ЦИК по защита на едно решение, което има голям обществен отзвук, е много по-важно от снимането на клипове”, коментира Баханов. Стоянова му отвърна, че той също е юрист и може да поеме работата.

Казусът с решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което всички секционни избирателни комисии (СИК) с машинно гласуване бяха задължени да броят разписките, разпечатани от устройствата, прерасна в политически въпрос.

Баханов не реагира, което показа, че няма желание. Вместо това се оплака, че в публичното пространство била известна единствено гледната точка на Матева по казуса. Така подмина факта, че по време на дискусията по решението миналата седмица, нито той, нито другите членове на ЦИК, които подкрепиха броенето на разписките, не аргументираха позицията си.

Той реши да обясни мнението си сега. Затова цитира в своя подкрепа разпоредба от Изборния кодекс, която гласи: „При установяване на резултатите от гласуването броят на машинно гласувалите избиратели е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване, които гласове са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки.” Този текст според Баханов изисква задължително да се броят бележките от машините.

Решението на Централната избирателна комисия при предстоящите избори за парламент и президент да се броят на ръка всички разписки от машинното гласуване е грешка. То създава голям риск от обърквания и неточности в работата на комисиите и обезмисля машинния вот.

Камелия Нейкова обаче не му позволи да се отклони от основния въпрос и отново го прикани да излезе пред съда в защита на решението, за което е гласувал. Баханов пак се измъкна с довода, че Матева и Стоянова са определени да представляват ЦИК по дела. „Не, не желая”, отсече категорично Матева, след като Нейкова я попита дали ще поеме анажимента.

Намеси се колегата им Димитър Димитров, който обяви, че броенето на разписките е единственият начин да се упражни контрол върху работата на секционните комисии. „Твърденията, че това ще отнеме часове, са просто нереалистични”, убедено каза той.

Накрая се оказа, че никой не желае да излезе пред ВАС. А администрацията на комисията беше натоварена да подготви становище за съдебното заседание, което е насрочено за утре, 3 ноември.

Още по темата