Медия без
политическа реклама

Прокуратурата си взе трактори и косачки от Бюрото по защита

Държавното обвинение отказало да предаде общо 60 вещи на Министерството на правосъдието

02 Ноем. 2021
БГНЕС

Общо 60 вещи на Бюрото по защита не са предадени на Министерството на правосъдието и остават в прокуратурата. Сред тях има автомобили, косачки, хладилници и дори трактори, разкри пред БНР новият правосъден министър Иван Демерджиев, указът за чието назначаване излезе днес в Държавен вестник.

Казусът с имуществото на Бюрото по защита, което доскоро охраняваше Иван Гешев, се намира в Конституционния съд, след като главният прокурор оспори прехвърлянето на дълготрайните материални активи към министерството. „Ако този въпрос е токова важен, то това имущество час по-скоро трябваше да бъде прехвърлено в министерството, за да служи за нуждите, за които е придобито. От една страна се поддържа, че въпросът с имуществото е решаващ и едва ли не конституционен проблем, а от друга, че тази дейност може да функционира в министерството без 15 автомобила и 45 други вещи. Трябва да си изяснят прокуратурата и главният прокурор коя от двете тези е правилна, но която и да е, подобен подход е неприемлив“, заяви днес министърът.

Той припомни, че до 2014 г., когато бюрото е било към правосъдното министерство и е разполагало с по-нисък клас автомобили и по-евтини вещи, са били охранявани два пъти повече лица от сега, когато то има скъпи автомобили и техника. „Тези вещи са за защита на свидетели, не за обслужване на този, който управлява бюрото. И никой в министерството няма да ги ползва не по предназначение“, допълни Демерджиев. Според него обаче няма трусове и напрежение в работата на бюрото след прехвърлянето на служителите.

Главният прокурор Иван Гешев и прокуратурата са прибрали част от материалните активи на Бюрото за защита, което с промяна в закона вече премина под шапката на правосъдното министерство. Това обяви и обвини по Би Ти Ви правосъдният министър Янаки Стоилов.

 

Още по темата