Медия без
политическа реклама

Навръх вълната буксуват и безплатните лекарства, и е-рецептите

Лекарският съюз и фармацевтите отвориха фронт на здравната каса

30 Окт. 2021Екип на Сега
БГНЕС

На върха на третата пандемична вълна в здравната система се отвориха няколко фронта, които допълнително нагнетяват напрежение. Фармацевти и лекари недоволстват от действията на здравната каса, като споровете надхвърлят градуса на досегашните проблеми между тях. Най-общо, тези неуредици поставят под въпрос достъпа на гражданите до някои от новостите, въведени уж за тяхно улеснение в тежката здравна катастрофа - безплатните лекарства за COVID-19 и електронните рецепти.

Паралелно с това тече и скандал как да се разпределят допълнителните пари, отпуснати в системата с актуализацията на бюджета. Споровете потвърждават съмненията, възникнали още при гласуването на промените, че те не гарантират как точно ще бъдат изхарчени отпуснатите средства. В хода на публичната размяна на позиции наяве излязоха и детайли, които още повече сриват доверието в системата - например, че НЗОК смята да затвори за обществеността кухнята на решенията в надзорния съвет и да престане да публикува стенограми от неговите заседания.

 

Личните лекари все още не изписват безплатни лекарства

 

В резултат на критики, включително и от омбудсмана, на 22 октомври надзорният съвет на НЗОК прие решение, с което разреши на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни лекарства за COVID-19. Включването на тези лекарства в позитивния лекарствен списък бе приветствано като революция в нашата здравноосигурителна система, тъй като за пръв път касата плаща лекарства за домашно лечение на остри заболявания (досега поемаше само лекарства за домашно лечение на хронични заболявания). До 22 октомври тези лекарства можеха да се изписват само от COVID зоните, а те са твърде малко. Затова бе дадена възможност да го правят и личните лекари.

След като МЗ тържествено съобщи за промяната, националното сдружение на общопрактикуващите лекари го опроверга. "Моля, не се струпвайте пред кабинетите на личните си лекари. Те нямат възможност да Ви предпишат безплатна терапия!", призоваха от организацията. Според нея изписването на безплатни лекарства може да влезе в сила едва след разговори между БЛС и НС на НЗОК, след изчистване на всички детайли и спорни моменти около тази възможност.

"Много от COVID зоните нямат софтуер за изписване на безплатни лекарства и се налага личният лекар да изписва лекарства, наредени от друг. Нещо, с което от БЛС не сме съгласни. Личните лекари не са секретарки, пътят на пациента е само един, затова няма да го правят", коментира и председателят на съюза Иван Маджаров пред Нова телевизия. Съсловната организация настоява прегледът и изписването на лекарства да стават на едно място.

Версията на НЗОК е, че няма никакви технически пречки личните лекари да изписват лекарствата и всичко е въпрос на желание. "Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства без преглед? Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно", коментира управителят на касата Петко Салчев пред Би Ти Ви.

 

Фармацевтите остават без договор от понеделник?

Безплатни лекарства не могат да изписват и фармацевтите. В петък от тяхната съсловна организация обявиха, че още не са подписали анекс за удължаване на договора си с касата, а настоящият договор изтича в неделя. Този проблем засяга даването на лекарства по COVID рецепти, както и заплащането на първа линия и стигна чак до президента тази седмица.

Фармацевтите настояват да бъдат равнопоставени на останалите специалисти на първа линия. Искат заплащането за всяка рецепта да се удвои от 2 на 4 лв., а за COVID рецептите да се плащат по 10 лв. Те твърдят, че на този етап също не могат да дават безплатни лекарства за COVID-19, защото нямат анекс. "Идват доказано положителни пациенти и искат лекарства за COVID. Няма как да ги дадем. И тези болни обикалят пет и повече аптеки, разнасяйки заразата", разказаха фармацевти пред "Офнюз".

В последния работен ден - петък, Българският фармацевтичен съюз е имал среща с членове на надзорния съвет на НЗОК, на която се е очаквало финализиране на поетите ангажименти в писмен вид. Решението обаче е било отложено от касата. "Подчертаваме, че и към момента фармацевтите изпълняват електронни предписания на пациенти с COVID-19 без адекватно възнаграждение за поетия професионален риск", отбелязаха от тяхната организация. "Недоумяваме защо трябва да се стигне до този критичен последен момент за вземане на решение, в разгара на поредната вълна, вместо навреме да се осигури стабилност в системата", коментираха оттам.

От фармацевтичния съюз настояват и за корекции, които да оправят проблемите с електронните рецепти. Те се оплакват от непрекъснати сривове в системата, както и грешки, заради които понякога "падат" рецепти за лекарства на цена от 26 000 лв.

 

Развръзката - най-рано във вторник

Развръзка по всички тези въпроси се очаква най-рано във вторник, когато ще има заседание на надзорния съвет на НЗОК. За тогава е планирана и среща на касата с Българския лекарски съюз, на която трябва да се разисква третият голям проблем в системата - как да се разпределят парите, които бяха налети допълнително с актуализацията на бюджета. По този въпрос БЛС сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК, което според съюза не изпълнява заложеното в закона.

 

Искрено и лично

Разправиите между съсловните организации и НЗОК не само стигнаха до съд, президент и прокуратура, но слязоха и на съвсем лично ниво. Редица реплики разкриха, че в системата всички нерви са оголени. "Има проблем и той е, че мълча и не казвам всичко в момента. Разпределението и преговорният процес не стават в една стая на чаша уиски и председателят на НЗОК не е просто изпълнител на разговор", обясни проф. Салчев пред Би Ти Ви. На настойчивите въпроси кой решава на чаша уиски, управителят на касата само каза: "Аз не пия".

На свой ред лекарският съюз обвини ръководството на касата в задкулисие и дори разкри, че има решение да спрат да се публикуват стенограми от заседанията на надзорния съвет. "Лекарският съюз никога не е искал решенията да се вземат на чаша уиски", коментира д-р Маджаров пред Би Ти Ви. "Има нежелание за нормален диалог", отбеляза и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в интервю за здравния сайт clinica.bg.

От липса на диалог се оплакват и фармацевтите. "По силата на Закона за здравното осигуряване Управителният съвет на БФС и Надзорният съвет на НЗОК са равнопоставени договорни партньори. Въпреки това, Надзорният съвет на НЗОК явно не придава това качество на съсловната ни организация, като след четири последователни писма от наша страна не изпращаше отговор и мълчаливо отказваше среща", подчертават оттам в новината за заведения съдебен иск за дискриминация.

Още по темата