Quantcast
Рашков: Пирамида строи на зелено "Хемус" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Рашков: Пирамида строи на зелено "Хемус"

Служебният вътрешен министър директно обвини прокуратурата за "чадър" над бившите управляващи
Обновена
4 129
Брифинг за акцията за АМ "Хемус"

Полицията откри нарушения за милиони на АМ "Хемус", лотове нямат разрешителни за строеж. Повече вижте тук: https://bit.ly/3BrDBBB

Posted by Новините на NOVA on Friday, October 29, 2021

Изправени сме пред една пирамида, която строи магистрала на зелено. 

Това обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг  по повод акцията на МВР и НАП в Агенция Пътна инфраструктура и държавното дружество "Автомагистрали"

Проверката е започнала след представени документи от служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова за раздадените от "Автомагистрали" преди година авансови средства на строителни фирми за изграждането на шест участъка от магистрала "Хемус" след Ябланица, както и документацията за това строителство.

Според тези документи строителни фирми са получили над 360 млн. лв., въпреки че за участъците няма издадени разрешения за строеж, не са започнали отчуждителни процедури, а за някои няма и устройствени планове.

"Прокуратурата и Националната следствена служба проформа са образували вече производство, което няма да завърши, защото ще засегне предишните управляващи и бившия премиер Бойко Борисов. Затова започнахме самостоятелно разследване", заяви на специален брифинг служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му за първи път в историята на България важен национален обект се строи от неизвестни изпълнители. Затова и част от проверките е да установи кой е започнал строителни дейности по участъци, за които няма разрешения за това.

Официално изпълнител е държавното дружество "Автомагистрали", но то превъзлага строителството с инхаус поръчки без търгове на частни фирми.  Проверките са установили, че за лотовете от 4 до 9 през миналата година бившото ръководство на "Автомагистрали" е сключило два инхаус-договора и е превело 361 млн. лв. към различни строителни фирми.

"В същото време те пращат тежки машини на протест в центъра на София. Някои от протестиращите са от фирми, на които държавата е платила авансово", заяви Бойко Рашков. И допълни: "Много се надявам 21 млн. лв. преведени в Близкия Изток от същия бранш, който протестира, да не се окажат от тези аванси".

Като "подарък" от държавата и безлихвено държавно кредитиране определи Рашков предоставените аванси. Средствата са осигурени миналата година затова е интерсно какво е правено с тези пари цяла година, каза той.

"Кой позволи да се строи магистрала без строителни книжа? Кой се поставя над законите? Същият, който позволи инхаус поръчките и раздаде 1 млрд. лв. Те обявиха, че искат да спечелят изборите, за да възобновят строителството на "Хемус". Да възобновят тази огромна кражба в нашата страна!", каза още Рашков.

Националната агенция по приходите вече е започнала проверки на договорите по строителството на "Хемус", на счетоводството на "Автомагистрали" и нейните подизпълнители, както и на движението на парите и каква част от тях е обявена в данъчните декларации и е осчетоводена.

"Проверките са данъчна тайна, но когато приключат, ще представим обобщават анализ ощетен ли е фиска", заяви директорът на НАП Румен Спецов.

В хода на проверките са установени десетки документи с невярно съдържание и за всеки един от тях ще положим усилия да се потърси отговорност, каза още Бойко Рашков на пресконференцията. Той обеща, че в скоро време обществото ще бъде информирано за доклада от проверките, а към прокуратурата се обърна с думите, че този път очаква да си свърши работата.

РЕАКЦИЯ

Както и се очакваше само час след брифинга на МВР за нарушенията при строителството на "Хемус"  ГЕРБ отговориха с тяхна пресконференция. На нея бившият премиер Бойко Борисов обяви, че днешните изяви на МВР са направени с цел "да се отвлече вниманието от провалилия се Радев". Борисов разкритикува служебният кабинет, че организира куп мероприятия в ситуация на пик на четвъртата ковид-вълна при толкова заразени и хоспиталицирани. "Всичките им действия целят да спасят потъващия Радев Су", каза Борисов.

По думите му неговият интерес бил единствено хората от Северна България да пътуват по магистрали като хората от Хасково и Димитровград.

Още

Прокуратурата още не знае къде са потънали 53 млн. лв. от "Хемус"

18.05.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4383
Съдът: Хора на високи държавни позиции са замесени в схемата "Хемус"

16.05.2022

14527
Рашков иска до 230% допълнително възнаграждение за 2 отдела в ГДБОП