Quantcast

Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" и ММС си играят на развален телефон

Клубът не плаща наем заради направени подобрения. Държавата твърди, че няма документи. Нов стадион скоро не се очертава

29 Окт. 2021ЯВОР ЕВТИМОВ
Илияна Кирилова
Построяването на нов стадион на мястото на "Българска армия" не изглежда вероятно в обозримо бъдеще.

Къде се къса нишката в комуникацията между Министерството на младежта и спорта и "ЦСКА-София"? Това е загадката, чийто отговор би дал най-сетне зелена светлина на смесеното търговско дружество между държавата и футболния клуб за (евентуално) изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия" в столичната Борисова градина.

Само че ясен отговор липсва

И двете страни смятат, че са изпълнили своите ангажименти, и отстояват позициите си с широк набор аргументи. В резултат на което гласуваното с решение на Министерския съвет още на 23 октомври 2019 г. учредяване на "Спортни имоти Българска армия" АД стои на трупчета вече повече от две години. А реализирането на замисъла му не се вижда на обозримия в момента хоризонт.

------

Поредният сигнал за този своеобразен развален телефон по оста от Спортната палата до "Армията" дойде преди две седмици. На 15 октомври ММС публикува данните от приключилия вътрешен одит на "Сердика спортни имоти" (ССИ) - държавното дружество, стопанисващо имотите в Борисовата градина и Панчарево, отдадени под наем на "ЦСКА-София".

От доклада стана ясно, че към 31 декември 2020 г. футболният клуб е имал натрупани задължения в размер на близо 3,8 млн. лв. от невнасяни суми за наем и консумативи на стадиона и тренироъвчната база. По силата на сключения през януари 2018 г. 10-годишен договор "червените" ползват държавните бази срещу месечен наем от 62 000 лв. без ДДС и са длъжни да реализират инвестиции на обща стойност 1,1 млн. лв. в двата имота (740 000 лв. на "Българска армия" и 360 000 лв. в Панчарево). Ето тук започва

 

основното разминаване между наематаля и наемодателя

 

От "ЦСКА-София" твърдят, че са извършили ремонтни дейности за почти десетократно по-голяма сума в тренировъчния комплекс в Панчарево - за около 3,4 млн. лв., и претендират тази сума да бъде приспадната от задълженията към ССИ.

"Подобренията са видими. Всеки, който отиде на базата и си спомня какво е било, много добре вижда какво е направено. Там не ставаше за планинско ориентиране. На терена имаше дървета по два метра. Сега всичко е направено изрядно - коментира пред "Сега" адвокатът на "ЦСКА-София" Станислав Трендафилов. - Колкото до "Армията", да се влага в един обект, за който непрекъснато се обещава, че ще може да се започне цялостна реконструкция, това не е нито финансово, нито обществено, нито икономически обосновано."

Футболен клуб "ЦСКА-София" има задължения в размер на над 2. млн. лв. към министерството на младежта и спорта (ММС) за ползването на ст. Българска армия" в Борисовата градина и тренировъчния комплекс в Панчарево, научи "Сега".

От страна на държавата обаче твърдят, че и към днешна дата футболният клуб не е представил необходимите документи, доказващи направените подобрения, въпреки че това е било изрично договорено тази пролет.

"В осчетоводените задължения не влизат подобренията, които от клуба твърдят, че са направени, тъй като не са представени необходимите първични документи - договори, фактури, спецификации и сертификати, което да даде основание за тяхното осчетоводяване - пише държавното дружество в отговор на запитване на "Сега". - На 09.04.2021 г. от изп. директори на ПФК "ЦСКА-София" и "Сердика спортни имоти" в присъствието на адв. Трендафилов се подписа протокол, в който двете страни уточняват, че дружеството ССИ ще приеме направени подобрения в размер на 3 367 321,29 лв., ако в срок до 30.04.2021 г. се представят необходимите първични счетоводни документи. Ако бяха представени тези документи и приети цитираните подобрения, задължението на ПФК "ЦСКА-София" към 30.04.2021 г. би било в размер на 1 978 338,11 лв."

С други думи, към момента държавата изчислява виртуалния дълг на "ЦСКА-София", приспадайки направените подобрения в Панчарево въз основа на документи, които твърди, че не е получила. А същевременно

 

задълженията на "червените" нарастват прогресивно

 

с по 62 000 лв. без ДДС всеки месец, понеже очевидно клубът е спрял да превежда наема, чакайки инвестицията му да бъде призната и приспадната.

"Към 30.09.2021 г. задълженията на ПФК "ЦСКА-София" към "Сердика спортни имоти" ЕАД са в размер на 2 475 251,76 лв. с новите неплатени наеми за три месеца и с подобрения, за които не са представени документи", настояват от ССИ.

Юристът на футболния клуб обаче отрече да е присъствал през април на среща между тогавашния изп. директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков и изп. директор на "Сердика спортни имоти" Мариана Петрова.

"Това категорично не е вярно - заяви Трендафилов. - Аз тази жена, която е изпълнителен директор на ССИ, съм я виждал един-единствен път в живота си и това беше при подписването на договора на 4 януари 2018 г., когато тя си направи снимки с легендите на ЦСКА. А счетоводните документи съм ги представил лично и всичко им е предадено. И е необяснимо как при потенциално признати приспадания от около 3 млн. лв. клубът може да има натрупани още 2,5 млн. лв. Така излиза, че наемът не е плащан никога, което е абсурд."

След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава!

Всъщност не е ясно кога точно "ЦСКА-София" е спрял да превежда дължимия наем. От изнесените от ССИ данни става ясно, че това е така най-малко през последните три месеца, но логиката сочи, че прекъсването на плащанията е станало доста по-отдавна с оглед на постоянно нарастващия дълг.

А и още през август 2019 г. от "Армията" изпратиха официално писмо до ММС, в което съобщиха, че изпитват затруднения да плащат наема и публичните такси за ползването на стадиона и базата в Панчарево. От клуба тогава заявиха, че се получава сума, чийто размер "явно превишава годишния бюджет на повечето от клубовете, картотекирани редовно за участие за сезон 2019/2020 в Първа професионална футболна лига на БФС".

 

В каква посока ще поеме търговският спор

 

между държавата и "ЦСКА-София" е трудно да се каже. Отговора, изглежда, не знаят дори юридическите екипи на двете страни. По отношение на футболния клуб това е сигурно:

"С оглед на случващите се събития клубът ще прецени какво точно да предприеме - каза адв. Трендафилов. - Това е решение на ръководството. То не е само икономическо или само юридическо решение. Нас не ни е страх от съдебни производства, но едно такова дело, който и да го заведе, едва ли ще има решение до две-три години, все пак правосъдието в България така е структурирано. Тогава къде отиваме в нашите цели?"

От страна на ММС засега липсва категорична позиция планира ли то да си търси дължимите суми по съдебен път. Но е сигурно, че докато този спор не бъде изчистен, създаването на смесеното дружество "Спортни имоти Българска армия" е невъзможно. Съответно построяването на нов стадион - също.

А нали уж това беше голямата цел и на двете страни?

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?