Quantcast

Медия без
политическа реклама

Инспектори от МВР и НАП влязоха в пътната агенция

В рамките на разследването за "Хемус" вчера бяха иззети документи от държавната фирма "Автомагистрали"

29 Окт. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Полицията и НАП влязоха в Агенция "Пътна инфраструктура" тази сутрин. Акцията е част от започналата проверка за нередности около строителството на автомагистрала "Хемус". Вчера полицаи и инспектори на НАП и на агенцията за финансов контрол "посетиха" изненадващо  и държавното дружество  "Автомагистрали" и иззеха папки, свързани с изграждането и финансирането на големия инфраструктурен проект. 

 

Вчера от Главна дирекция Национална полиция информираха, че предстои да бъдат разпитани и свидели, след като от офиса на "Автомагистрали" бе иззета документация.

Проверките в дружеството продължават вече 6 месеца и не са от днес, обявиха от ръководството на "Автомагистрали" в коментар, излъчен от Нова тв. Разликата сега била, че проверката се прави на място, снимат се документи, разпитват се служители, проверява се дейността на компанията за години назад. От "Автомагистрали" припомнят, че проверки е имало и от ДАНС, и от прокуратурата.

Ден по-рано МВР пусна дрон, за да търси и доказва евентуални престъпления при строежа на магистрала "Хемус". Полицията демонстрира и рекламира действията си, като дори покани екипи на медиите, които да ги заснемат. Отделно от това пусна и няколко видеоклипа на сайта си.

 

МВР пусна дрон, за да търси и доказва евентуални престъпления при строежа на магистрала "Хемус". Полицията демонстрира и рекламира действията си, като дори покани екипи на медиите, които да ги заснемат. Отделно от това пусна и няколко видеоклипа на сайта си.   https://www.

Ангажирали сме сериозен ресурс от служители на ГДНП и ОДМВР-Ловеч за ускорена проверка на строителството на АМ „Хемус“, обяви в сряда главен комисар Станимир Станев, директор на националната полиция. Проверката основно се извършва от националната полиция, а част от нея  - в участъка на лот 4 и 5 от автомагистрала „Хемус“ , е възложена и на служители от ОДМВР-Ловеч. 

Тогава стана ясно и, че се проверяват в детайли договорите, включително  собствеността на терените, отчужденията, разрешението за строеж, наличието на наеми за техника и доставка на материали.

Вътрешен министър от правителство на Бойко Борисов е бил на заплата при наркотрафикант. Това са данни от разработка, цитирана от служебния вътрешен министър Бойко Рашков в интервю за bTV. Рашков не назова името на министъра, но бе категоричен, че "материалите са в МВР".

Само преди дни, служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков даде да се разбере, че се очакват разкрития за престъпления, свързани със строежите на пътища. "Сега има данни за престъпления, които миришат на асфалт", каза още той и допълни, че  прокуратурата и там нищо не е предприела, защото би засегнала интересите на бившите властимащи. "Един известен и велик, може би, жилав пътностроител от началото на годината до настоящия момент е превел 21 млн. лв. в ОАЕ", каза Рашков, без да назове бизнесмена, нито да отговори дали става дума за средства от печалби или за мръсни пари. Каза обаче, че това не е единичен случай. По думите на министъра и за този случай в близките дни обществото ще се запознае с фактологията.

Още по темата