Quantcast
Забраната на оръжия може да започне от снимачните площадки | СЕГА
facebook
twitter

Култура

След инцидента с участието на Алек Болдуин

Забраната на оръжия може да започне от снимачните площадки

717
 EPA/BGNES
Трагичният случай на снимачната площадка на филма "Ръжда" (Rust) с Алек Болдуин може да доведе до големи промени в киноиндустрията.

Много трагедии в САЩ са започнали с напълно законно размахване на оръжие, но опитите притежанието и употребата на огнестрелни боеприпаси да бъдат забранени засега търпят пълен провал. Това може да е другояче на снимачните площадки в киното, където преди дни се случи поредната трагедия - актьорът Алек Болдуин застреля операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза, след като се оказа, че в реквизитното оръжие има не халосни, а бойни патрони. 

Трагедията с убитата 42-годишна Хътчинс породи призиви да се забрани изцяло използването на огнестрелни оръжия при заснемането на филмови продукции и вместо това да се разчита на ефекти, които предлагат компютърните технологии. Дигитално генерираните изображения предлагат почти неограничени възможности за киноиндустрията (включително "възкресяването" на мъртъвци и подмладяването на стари актьори), но въпреки това в много продукции все още се използват истински оръжия. Въпреки съществуващите правила и наредби това понякога води до тежки инциденти. 

Случаят с Болдуин потресе киноиндустрията и накара мнозина в Холивуд да си зададат въпроса: защо въобще се използват истински оръжия при снимането на филми, при положение че могат да бъдат създадени изстрели чрез компютри при постпродукция? Не е ли недопустим дори най-малкият риск?

Операторът Бил Дил, обучавал убитата Хътчинс в Американския филмов институт, изрази възмущение от "архаичната практика" за използване на истински огнестрелни оръжия, при положение че има компютърни графики. "Няма извинение за използването на истински оръжия", заяви той.

"Всеки риск е твърде голям", казва изпълнителният продуцент на полицейския сериал "Новобранецът" Алекси Холи. Той съобщи писмено на персонала, че в шоуто повече няма да има истински оръжия. По думите му ще се ползват дубликати на пистолети, използващи сачми вместо куршуми, а огънят и гърмът, произвеждан при стрелба, ще бъде компютърно добавен на етап постпродукция. 

Режисьорът на криминалния сериал "Мер от Ийсттаун" Крейг Зобъл призова цялата киноиндустрия да последва този пример. Той се похвали, че стрелбата в поредицата с участието на Кейт Уинслет е добавена след заснемането, въпреки че при предишни продукции и той е използвал истински боеприпаси.

През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции. "Няма извинение за случването на подобно нещо в 21-ви век. Това не е началото на 1990-те, когато Брандън Лий беше убит по същия начин. Необходимо е да настъпи промяна, преди да бъдат погубени още таланти", гласи нейният текст. (Синът на Брус Лий загина злощастно при снимките на филма "Гарванът" през 1994 г., когато бе прострелян с пистолет с халосни патрони, сред които имаше и един боен.)

Идеята, разбира се, има и противници. Британският оператор Стивън Хол отбеляза, че специалните ефекти добавят разходи към бюджета на продукциите, а в екшън жанра се снимат редица ниско- и среднобюджетни продукции. Според британския специалист по огнестрелните оръжия Сам Дормър при тяхното използване се предизвиква по-добра реакция от актьора. Но все пак той каза, че макар и бавно, филмовата индустрия вероятно се отдалечава от използването на истински оръжия.

Терминът "реквизитно оръжие", използван в киноиндустрията, може да включва всевъзможни неща - от гумена играчка до истинско огнестрелно оръжие. В някои случаи при снимките се използват оръжия с халосни патрони, които съдържат барут, но не куршуми. Дори те обаче могат да наранят или даже да убият човек от близко разстояние, казва профсъюзът на актьорите в САЩ. Затова мнозина призовават да се забранят и оръжията с халосни патрони.

Още

Заподозреният за убийството в "Люлин" се предаде в полицията

11.01.2022

2640
Обявиха за издирване заподозрян за убийството в "Люлин"

10.01.2022

Обновена

9526
Обвинен в опит за убийство на Пеевски осъди прокуратурата

06.01.2022

3305