Quantcast
БЕХ поиска да придобие дял в "Топлофикация-София" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

БЕХ поиска да придобие дял в "Топлофикация-София"

Столичната община обвини за задълженията си служебния кабинет и "лихваря" "Булгаргаз"
Обновена
2 443
 Илияна Кирилова

Българският енергиен холдинг (БЕХ) за пореден път ще спаси "Топлофикация-София", като изкупи многомилионния й дълг, натрупан към "Булгаргаз" или поне част от него. Срещу това обаче държавният холдинг иска да придобие собственост в столичното парно.

На специална пресконференция ръководството на БЕХ и на енергийното министерство обявиха, че поредното изкупуване на дълга на "Топлофикация-София" от държавата няма да реши хроничното заболяване на общинското дружество. От 2009 г. насам държавата в няколко цесии е изкупила над 719 млн. лв. дълг към "Булгаргаз". Затова спешно се създава работна група, която да разгледа вариантите БЕХ да придобие собственост в столичната топлофикация.

"Имаме самочувствието да кажем, че ще направим необходимите инвестиции в "Топлофикация - София", така че тя да изпълнява ангажиментите си - печалбата на БЕХ за деветмесечието е над 700 млн. лв.", заяви председателят на БЕХ Валентин Николов. Той не посочи какъв дял от столичното парно иска БЕХ, но заяви: "Няма смисъл с цесии да спасяваме някой, който години наред не е инвестирал в дейността си".

Днес изтича крайният срок, даден на столичната топлофикация от "Булгаргаз" да плати задължение от 131 млн. лева. за доставен природен газ. От "Булгаргаз" предупредиха, че ако дългът не бъде погасен, има опасност пред газовите доставки за цялата страна. За последните 24 месеца "Булгаргаз" е изпратил над 50 писма до "Топлофикация-София" с искане за погасяване на дълговете, но общинската фирма е превела към газовото дружество едва 10 млн. лв.

По-рано днес шефът на БЕХ отново подчерта пред БНТ, че не може безкрай холдингът да изкупува дълговете на столичната топлофикация и се обяви за генерално разрешение на проблема, защото само след няколко месеца дружеството ще изпадне в неплатежоспособност.

Николов адресира проблема към Столичния общински съвет: "Имам предвид инвестициите - Топлофикация за да си изпълнява ангажиментите, които е поела, може да се стигне до смяна собствеността и друг да реализира тези инвестиции. Това трябва да бъде взето на политическо ниво - Министерски съвет, респективно кмет и СОС".

От Столичната община обаче реагираха остро на призивите на БЕХ и "Булгаргаз". Първо, шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев обвини служебното правителство, че не им отпуска компенсации за скъпия природен газ. „Проблемът е, че не беше чута молбата ни за механизъм за компенсация. Беше изпусната възможността да се предприемат мерки за компенсации на „Топлофикация". След като за частния сектор има такива компенсации, заводът, собственост на всички софиянци, не трябва да се дискриминира от Министерския съвет", заяви на брифинг днес председателят на СОС Георги Георгиев. 

Георгиев обяви и "Булгаргаз" като най-големият лихвар на "Топлофикация-София". Общинското дружество всеки месец изплащало част от дълга си към "Булгаргаз", като приходите му отивали само за това и за заплатите на персонала. "Булгаргаз" е най-големият лихвар на "Топлофикация". Десетки милиони се плащат годишно именно на "Булгаргаз". От 30 млн. приходи за октомври 20 млн. са платени на "Булгаргаз", каза Георгиев. И обясни, че "Булгаргаз" формирал печалбата си до голяма степен благодарение на вноските на "Топлофикация-София".

Шефът на СОС предупреди, че тепърва ще растат задълженията им заради рязкото покачване на цената на природния газ. "В този дълг на "Топлофикация" в момента няма нищо извънредно, ако го сравните с преди две, четири или шест години, задълженията са били дори повече", оправда се Георгиев.  Според него няма опaсност софиянци да останат без парно, защото "Булгаргаз" няма да спре да подава газ към „Топлофикация-София”. „Подобно действие ще предизвика нарушение на енергийната система на страната", каза Георгиев и дори призова шефът на "Булгаргаз" "да прояви повече здрав разум".

ОТГОВОР

Възмутен съм от грубия език на СОС, от отправените обвинения, които са несправедливи и обидни, отговори по-късно през деня шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов. "Не е истина, че договорите ни са феодални. Те изцяло отговорят на закона за защита на конкуренцията и закона за енергетиката. Що се отнася до лихвите, те са същите, които "Топлофикация -София" събира от своите абонати като неустойка за забава на плащанията", посочи Павлов. Той посочи, че поредното цедиране на вземанията, е пожарен вариант, за да може "Булгаргаз" да направи авансовите плащания към "Газпром" и да гарантира доставките на природен газ.

"Пазарът на природен газ е свободен, на него има много доставчици и "Топлофикация-София" е свободна да си избере друг доставчик. Но дружеството е длъжно да си плаща за получения газ", посочи Павлов.

От своя страна зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов обясни, че столичната топлофикация не може да вини служебното правителство за липсата на компенсации, защото до момента са обсъждани помощи за бизнеса единствено заради скъпия ток, а за природния газ това предстои.

ЗАПАСИ

Въпреки високата цена на синьото гориво на световните пазари и дълговете на столичната топлофикация, от "Булгаргаз" уверяват, че правят всичко необходимо, за да осигурят запаси от синьо гориво през зимата. "В момента в газовото хранилище в Чирен има с 15% по-високи количества от миналата година", каза Николай Павлов - изпълнителен директор на Булгаргаз. Според шефа на Булгаргаз, ситуацията в страната ще се подобри значително след като бъде пусната газовата връзка с Гърция и започнем да доставяме в пълни количества азерски газ.

Още

„Булгаргаз“: Направихме максималното за доставката на азерски газ

16.01.2022

409
ДАНС влезе в "Булгаргаз"

14.01.2022

2223
Кадри на ГЕРБ бяха освободени от БЕХ

04.01.2022

11874