Медия без
политическа реклама

Рекорд - за час бяха изтеглени 24 723 зелени сертификата

Една пета от тях са за антигенен тест за преболедуване

25 Окт. 2021Обновена
Илияна Кирилова

След поредния срив тази сутрин националната здравно-информационна система отново работи. В часовия диапазон 9.00-10.00 ч. бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил., съобщи "Информационно обслужване" От издадените днес удостоверения 13 000 са за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.

Днес изтече гратисният период, който държавата даде на бизнеса, за да съобрази работата си с изискването за зелен сертификат. Той е необходим за дейности на закрито като посещения на молове, заведения, фитнеси. Изключение са посещенията на аптеки, банки и хранителни магазини. Контролните органи вече ще глобяват клиенти и собственици, ако има хора, които нямaт документ за ваксинация, отрицателен PCR или антигенен тест, или документ, че са преболедували коронавирус.

От днес трябва да се издават удостоверения и след преболедуване с положителен антигенен тест. Документът ще е приравнен на зеления сертификат и ще дава достъп на хората до всички обществени обекти. За целта антигенният тест трябва да е издаден след 1 декември 2020 г. С промяна в заповедта на здравния министър положителният тест ще важи 1 година, а не 6 месеца, както е в Европа.

Важно уточнение е, че удостоверенията ще важат само за България, но не и на територията на Европейския съюз. Те също ще разполагат с QR код и специфични знаци, но не могат да се използват за пътуване в чужбина. Документите могат да се теглят от сайта https://www.his.bg/bg/dgc, да се взeмат от личния лекар или лабораторията, направила теста.

Всичко за зелените сертификати:

С 24 часа предизвестие България преживя най-големия си шок в пандемията от 12 март 2020 г. когато правителството на Бойко Борисов поиска от Народното събрание да се обяви извънредно положение.

 

Още по темата