Quantcast
Рекорд - за час бяха изтеглени 24 723 зелени сертификата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Рекорд - за час бяха изтеглени 24 723 зелени сертификата

Една пета от тях са за антигенен тест за преболедуване
Обновена
5 647
 Илияна Кирилова

След поредния срив тази сутрин националната здравно-информационна система отново работи. В часовия диапазон 9.00-10.00 ч. бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати – 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 хил., съобщи "Информационно обслужване" От издадените днес удостоверения 13 000 са за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20% от всички изтеглени документи.

Днес изтече гратисният период, който държавата даде на бизнеса, за да съобрази работата си с изискването за зелен сертификат. Той е необходим за дейности на закрито като посещения на молове, заведения, фитнеси. Изключение са посещенията на аптеки, банки и хранителни магазини. Контролните органи вече ще глобяват клиенти и собственици, ако има хора, които нямaт документ за ваксинация, отрицателен PCR или антигенен тест, или документ, че са преболедували коронавирус.

От днес трябва да се издават удостоверения и след преболедуване с положителен антигенен тест. Документът ще е приравнен на зеления сертификат и ще дава достъп на хората до всички обществени обекти. За целта антигенният тест трябва да е издаден след 1 декември 2020 г. С промяна в заповедта на здравния министър положителният тест ще важи 1 година, а не 6 месеца, както е в Европа.

Важно уточнение е, че удостоверенията ще важат само за България, но не и на територията на Европейския съюз. Те също ще разполагат с QR код и специфични знаци, но не могат да се използват за пътуване в чужбина. Документите могат да се теглят от сайта https://www.his.bg/bg/dgc, да се взeмат от личния лекар или лабораторията, направила теста.

Всичко за зелените сертификати:

 

Още

Отпадат сертификатите за пристигащи от 10 държави

12.04.2022

4021
Медици протестират за ковид добавките си

31.03.2022

Обновена

Екип на Сега

2554
МВР официално отмени тестовете на сирените, за да няма паника

23.03.2022

281