Quantcast
Всеки пети без договор работи в ресторант или хотел | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Всеки пети без договор работи в ресторант или хотел

2 171
 Илияна Кирилова

22% от хората, които работят без трудов договор, са наети в хотелиерството и ресторантьорството. Това показват проверките на Главната инспекция по труда от началото на годината до края на септември. В такива обекти са полагали недеклариран труд 487 лица при 2223 установени случаи общо.

Любопитно е, че този сектор продължава да наема хора без договори, въпреки че е във фокуса на вниманието на всички заради претенциите за антикризисна подкрепа. Миналия юли ресторантьорите получиха голям реверанс с 9% ДДС. За да не изглежда, че намаляваме данъците само за алкохол и кръчми, правителството от кумова срама свали данъка и за книгите и бебешките храни и хигиенни материали. От това за гражданите не последва никаква полза - цените в ресторантите не само не бяха намалени, но дори се повишиха този летен сезон. Наскоро покрай поредната антикризисна мярка, която се оказа не по аршина на ресторантьорите, един от тях определи служителите си като "самоосигуряващи се".

 

СЪВЕТИ

ГИТ напомня на работниците и служителите, че за да бъдат защитени техните трудови и осигурителни права, трябва да имат сключен писмен трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите. Работодателят е длъжен, преди да започнат работа, да им връчи екземпляр от трудовия договор, подписан и от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в НАП и копие от длъжностната характеристика.

 

Още

Хотелиери вече 3 месеца чакат пари за настанените до май бежанци

19.07.2022

Обновена

492
160 млн. лева ще достигне помощта за хотелите с бежанци от Украйна

07.07.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

1228
Хотелиери искат 100% доплащане от украинците за подслон след 31 май

26.05.2022

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

6072