Quantcast
Служебният кабинет дава 110 лв. помощ за скъпия ток за 2 месеца | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Служебният кабинет дава 110 лв. помощ за скъпия ток за 2 месеца

Ще има още мерки срещу ценовия шок, обеща премиерът Янев
Обновена
2 619
Брифинг на премиера Стефан Янев

Премиерът Стефан Янев за мерките на правителство за нарастващите цени в енергийната сфера и COVID кризата

Posted by bTV Новините on Thursday, October 21, 2021

 

 

Служебното правителство изненадващо реши да покани медиите на извънреден брифинг "две в едно" - по двете най-горещи теми  - мерките в отговор на кризата с нарастващите цени в енергийната сфера и мерките в контекста на пандемичната ситуация в страната. Премиерът Стефан Янев дойде на пресконференцията с трима от министрите си - Валери Белчев (на финансите), Даниела Везиева (на икономиката) и Андрей Живков (на енергетиката).


Бизнесът и другите небитови потребители ще получат компенсации заради рекордно скъпия ток, съобщи премиерът. Обезщетението ще е в размер на 110 лева на мегаватчас и ще се калкулира автоматично според потреблението. Подкрепата обаче ще е само за октомври и ноември, призна Стефан Янев. Мярката ще струва 450 милиона лева. Източник на средствата ще е свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй", който има големи извънредни приходи заради скока на електроенергията. Държавата като собственик на предприятието има право да получи дивидент от печалбите, така че парите вече са осигурени и не се налага актуализация на бюджета, поясни служебният министър-председател.

Обмислят се и други мерки за смекчавания на ценовия шок, но те ще бъдат обявени по-късно, заяви Янев. Той уточни, че изплащането на компенсациите за октомври и ноември трябва да приключи в рамките на календарната година. Енергийният министър добави, че вече се изтотвя типов договор, по силата на който компенсациите ще бъдат включени още в следващите сметки, които потребителите ще получат - ноемврийските (фактурите за тях ще пристигат през декември).  Договорите ще се сключват между Министерството на енергетиката и "продавачите" на електроенергия - търговци, доставчици от последна инстанция, производители на ток, които продават директно на крайни клиенти, борсовия оператор.

Служебният премиер призна, че правителството му е допуснало грешки в битката с коронавируса, като подчерта, че стремежът е бил да се отлагат по-строгите мерки до последния момент. "Не дадохме достатъчно време на обществеността да се подготви", отчете като грешка Янев. Той изрази надежда, че с новото затягане до няколко седмици ще има резултати и няма да се стигне до пълно затваряне на икономиката. И изтъква, че вижда безотговорни политически атаки  в исканията за оставки на здравния министър и в острите критики около въвеждането на "зеления сертификат" като задължителен пропуск за много обекти. 

 

Ключови думи:

брифинг

Още

Кирил Петков обвини ГЕРБ за паниката с горивата

04.03.2022

Обновена

3343
Висшите военни пред съпругата на загиналия пилот: Не е човешка грешка

24.09.2021

2792
Борисов към Радев: Оставихте под огромна заплаха българите

21.10.2021

Обновена

4547